Donos na italijanske in španske obveznice se je znižal, potem ko sta se državi v četrtek uspešno zadolžili na obvezniških trgih. Foto: Reuters
Donos na italijanske in španske obveznice se je znižal, potem ko sta se državi v četrtek uspešno zadolžili na obvezniških trgih. Foto: Reuters
Vrednost evra je bila ob 15. uri 1,2733 dolarja. Foto: Reuters
Ljubljanska borza
Na Ljubljanski borzi je bil petek miren, večje izgube pa so utrpele le delnice Gorenja (pri 4,39 evra so dosegle letošnje dno) in Nove KBM, ki pa še ostajajo nad tremi evri. Krka, s 362 tisoč evri najprometnejša delnica, je ostala tik nad 48 evri. Indeks SBI TOP se je znižal za 0,26 odstotka, na tedenski ravni pa za 1,4 odstotka. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Španska državna zakladnica se je zadolžila za 10 milijard evrov, zahtevana donosnost pa se je v primerjavi z zadnjo dražbo znižala za približno eno odstotno točko. Italija je pri 12-mesečnih zakladnih menicah pristala na 2,735-odstotno obrestno mero, potem ko je bila ta sredi decembra pri podobni izdaji skoraj šestodstotna.

ECB februarja spet "v akcijo"
Zasluge za preobrat ima zlasti Evropska centralna banka, ki je prejšnji mesec poslovnim bankam po enoodstotni letni obrestni meri posodila skoraj 500 milijard evrov, del tega denarja pa se gotovo vrača na obvezniške trge. To strategijo je bankam svetoval tudi Nicolas Sarkozy. ECB bo podobno "radodarna" spet naslednji mesec.

Pribitek na italijanske obveznice pod 5 %
Premija na tveganje se je pri problematičnih državah občutno znižala. Razlika v donosnosti med špansko in nemško desetletno obveznico se je znižala na 339 bazičnih točk, potem ko je bila v sredo 354 točk. Pri italijanski obveznici se je pribitek prvič letos znižal pod 500 bazičnih točk.

Evrske obresti ostajajo enoodstotne
Evropska centralna banka je ključno obrestno mero pustila pri enem odstotku, Mario Draghi pa je poudaril, da se vidijo prvi znaki stabiliziranja stanja, čeprav še naprej ostajajo občutna negativna tveganja. Zahtevana donosnost na slovenske 10-letne obveznice medtem vztraja nad 7 %.

Slovenija daleč od grškega scenarija
Minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari je v Odmevih povedal, da Slovenija normalno servisira svoje dolgove, leto 2012 pa na srečo ne zahteva večje mere dodatnega zadolževanja, zato nas neposredno ne prizadene, ker je donos obveznice nad kritično mejo. Istočasno je zavrnil namige, da je bilo težko zbrati denar za zadnje pokojnine in izplačila plač javnim uslužbencem.

Finančne krivulje: Industrijska proizvodnja v evroobmočju je novembra tretji mesec zapored upadla, kar napoveduje recesijo.


Tečaji delnic na Ljubljanski borzi
:

ZAV. TRIGLAV

+0,99 %

10,21 EUR

INTEREUROPA

+0,54 %

0,372

KRKA

+0,08 %

48,18

PETROL

+0,00 %

161,00

TELEKOM

+0,00 %

65,00

MERCATOR

-0,35 %

143,00

NOVA KBM

-1,61 %

3,05

GORENJE

-2,44 %

4,39




Nadaljuje se rast delnic Commerzbanke

Rast je bilo v petek dopoldne opaziti tudi v Evropi. Frankfurtski DAX30 je hitro pridobil odstotek in se zavihtel do 6.241 točk, kar je letošnji vrh, vendar pa je popoldne "zabredel" v rdeče številke. Še naprej močno pridobivajo delnice Commerzbanke (+4 %), ki zatrjuje, da ne bo potrebovala državne pomoči, čeprav je kapitalsko podhranjena. Evro je zjutraj dosegel 1,2878 dolarja, popoldne pa je bil cent in pol nižje.