Nova zaostritev na področju dobave plina Ukrajini. Foto: EPA
Nova zaostritev na področju dobave plina Ukrajini. Foto: EPA

Prvi mož Gazproma Aleksej Miller je pojasnil, da so Ukrajini dobavili vse količine plina, ki ga je država plačala, novih vnaprejšnjih plačil pa ni bilo. "Zato smo do prejema novega plačila ustavili dobavo plina Ukrajini," je dejal.

Poteza je bila sicer pričakovana, potem ko je Ukrajina sporočila, da trenutno ne potrebuje dodatnih količin ruskega plina. Ukrajinsko plinsko podjetje Naftogaz je namreč objavilo, da ima dovolj zalog in da novih trenutno ne potrebuje.

Miller je sicer opozoril, da bo zavrnitev novih količin ruskega plina pred prihajajočo zimo ustvarila resno tveganje za zanesljiv tranzit plina prek Ukrajine do Evrope in za dobavo plina ukrajinskim prebivalcem.

Nov krog pogajanj decembra
Rusija in Ukrajina se glede dobave plina že nekaj časa vrtita v krogu, zaradi česar je bila dobava že večkrat prekinjena. Septembra sta državi po več mesecih trdih pogajanj dosegli dogovor glede cene (232 dolarjev za 1.000 kubičnih metrov) in dobave plina za prihajajočo zimo in Gazprom je oktobra od ruskega plina močno odvisni Ukrajini začel dobavljati plin. Dogovor je vključeval določilo, da bo Ukrajina za ruski plin plačala vnaprej.

Nov krog pogajanj med Moskvo in Kijevom glede cen plina je sicer predviden za december 2016.

Medtem je Ukrajina bolj zaskrbljena zaradi zmanjšanja dobave ruskega premoga. V roku enega meseca bo namreč približno 40 odstotkov ukrajinskih termoelektrarn ostalo brez premoga, če ga ne bo mogoče zagotoviti drugje, je povedal izvršni direktor ukrajinske družbe Ukrenergo Vsevolod Kovalčuk.