Matično podjetje Aha Mura je šlo v stečaj. Foto: BoBo
Matično podjetje Aha Mura je šlo v stečaj. Foto: BoBo

V podjetju Aha Mura Prvi maj s približno 3.000 delavci so zaostrili stavko, ki so jo začeli v preteklem mesecu in s katero od pristojnih zahtevajo dejavnejše reševanje tovarne.

Po besedah enega izmed gladovno stavkajočih, Gorana Pavlova, so se zaposleni in sindikalisti v preteklih mesecih pogovarjali z županom in zaposlenimi na pristojnih ministrstvih, vendar pa so do zdaj dobili le veliko neizpolnjenih obljub.

Stavkajoči želijo, da jim država pomaga pri reševanju tovarne, in sicer s statusnim preoblikovanjem, tako da bi znova postala samostojna. Od stečaja Aha Mure je namreč negotova tudi usoda njene srbske hčerinske družbe, ki je postala del stečajne mase.

V tovarni, ki jo je Aha Mura od srbske države za 2,1 milijona evrov kupila septembra 2012, je zaposlenih 1.300 ljudi. Ti so zaradi neizplačanih plač in nerešenega statusa tovarne 25. septembra začeli stavkati.

Stečajni upravitelj Aha Mure Stevo Radovanović je pred dnevni ocenil, da bi lahko Prvi maj končal v programiranem stečaju. O tem so imeli več sestankov s predstavniki gospodarskih ministrstev Slovenije in Srbije, bank in sindikata. Ustanovljena je bila tudi komisija, ki se bo ukvarjala z reševanjem te Murine hčerinske družbe.

Aha Mura je medtem tik pred prvo dražbo zdravega jedra - ta bo v torek, izklicna cena pa je postavljena pri 4,6 milijona evrov.