Frankfurtski DAX30, ki je 10. aprila po zaslugi ECB-jeve politike odkupovanja obveznic pri 12.390 točkah postavil rekord, je zdaj 23 odstotkov nižje. Tržna kapitalizacija 30 podjetij, ki sestavljajo indeks DAX30, se je s tem stopila za več kot 300 milijard evrov. Foto: Reuters
Frankfurtski DAX30, ki je 10. aprila po zaslugi ECB-jeve politike odkupovanja obveznic pri 12.390 točkah postavil rekord, je zdaj 23 odstotkov nižje. Tržna kapitalizacija 30 podjetij, ki sestavljajo indeks DAX30, se je s tem stopila za več kot 300 milijard evrov. Foto: Reuters
Številni analitiki menijo, da imajo evropski trgi velik potencial za lepe donose, saj bo Evropska centralna banka še dolgo vodila zelo ekspanzivno denarno politiko. Zadnji teden smo lahko prebrali tudi ocene, da evropski trgi še nikoli niso bili tako zanimivi, kot so po hudih padcih v tretjem četrtletju. Foto: Reuters
Britansko-švicarsko podjetje Glencore je v nemilosti vlagateljev. Delnice so v ponedeljek strmoglavile za 30 odstotkov in so že 90 odstotkov nižje kot ob uvrstitvi na borzo leta 2011. Foto: EPA
Newyorški delniški indeks Dow Jones je v petek najprej padel za 250 točk, sledil pa je preobrat in Dow je dan končal z več kot enoodstotnim pribitkom. Foto: Reuters

Stopnja brezposelnosti je v ZDA septembra resda ostala pri 5,1 odstotka, a je gospodarstvo dodalo le neto 142 tisoč delovnih mest, kar je precej manj od napovedi analitikov (203 tisoč). Poleg tega so navzdol popravili tudi podatek o avgustovskem "neto prirastku" (136 tisoč namesto 173 tisoč), skrbi pa tudi podatek, da se je urna postavka avgusta znižala za cent.

Kaže, da Fed letos sploh ne bo ukrepal
Vedno manj možnosti je, da bo Fed letos res končal politiko ničelnih obresti, kar bi bil dokaz dobrega zdravja največjega svetovnega gospodarstva in začetek normaliziranja razmer. Dogajanje pri terminskih pogodbah nakazuje, da je verjetnost za to, da bi Fed decembra zvišal obresti, s 44 padla na 27 odstotkov. Tudi Wall Street se je na sveže poročilo o trgu dela odzval negativno, vendar se je petkovo trgovanje predvsem zaradi podražitve naftnih delnic in delnic v sektorju zdravstvene nege vseeno končalo zelo spodbudno: Dow Jones je pridobil 200 točk oz. 1,23 odstotka.

Denar je kralj
Naslednji teden bodo prva podjetja že začela objavljati poslovne rezultate drugega četrtletja. Pričakovanja so slaba, saj naj bi dobički podjetij v indeksu S & P 500 nazadovali najbolj v zadnjih šestih letih (za okrog štiri odstotke). Upravljavci skladov zato vedno bolj stavijo na denar, med delnicami pa raje posegajo po tistih iz defenzivnih sektorjev. Gre za podjetja, ki niso tako občutljiva na konjunkturne cikle. Delnice teh podjetij imajo koeficient beta nižji od ena, kar pomeni, da se ob padcu/rasti delniškega indeksa delnica poceni/podraži za manj kot odstotek.

VW-jeve delnice na štiriletnem dnu
Takšne delnice so manj tvegane in imajo zato tudi manjši potencialni donos. Značilni predstavniki so iz prehrambne ali farmacevtske industrije, medtem ko so na drugi strani pogosto proizvajalci avtomobilov, katerih delnice so volatilnejše od osrednjega delniškega indeksa. Največja nihanja v indeksu DAX si je v zadnjih dveh tednih zagotovo "privoščil" Volkswagen, pri katerem je bila krivulja predvsem obrnjena strmo navzdol. Delnice so vredne le še dobrih 90 evrov, kar je štiriletno dno.

Afera za zdaj omejena le na VW
"Usodni izpušni plini so v nekaj dneh zmanjšali vrednost enega največjih svetovnih proizvajalcev avtomobilov za več kot 35 odstotkov oziroma za skoraj 30 milijard evrov. Afera se za zdaj še ni razširila na druga nemška avtomobilska podjetja. BMW vztrajno zatrjuje, da podobne programske opreme, kot jo je v avtomobilih uporabil VW, v svoja vozila ni vgrajeval. Končne razsežnosti afere Dizelgate še ni mogoče oceniti, zagotovo pa bo afera vsaj kratkoročno, če ne celo srednjeročno, vplivala na blagovno znamko "Made in Germany".

Nemški proizvodi so namreč med vlagatelji in potrošniki uživali visoko zaupanje glede kakovosti, zanesljivosti in vzdržljivosti. Made in Germany je bila svetovna uspešnica, sicer si skoraj sedemodstotnega presežka tekočega računa plačilne bilance Nemčije le stežka razložimo," je za MMC povedal namestnik direktorja zasebnega bančništva pri NLB-ju Matej Rigelnik in se lotil še enega potencialno "kriznega žarišča", Kitajske.

Dow Jones (ZDA)

16.472 točk

Nasdaq (ZDA)4.707
DAX30 (Frankfurt)9.553
Nikkei (Tokio)17.725
10-letne slov. obv.donos: 1,78
10-letne am. obvezn.donos: 1,99
EUR/USD

1,1194

EUR/CHF

1,096

bitcoin242 USD
nafta brent48,17 USD
zlato

1.138 USD6

euribor (6-mesečni)0,02 %

Kislo kitajsko vino
"Kitajski gospodarski tiger počasi, a vztrajno peša, upad gospodarske dejavnosti pa povzroča preglavice investitorjem. Visoke stopnje rasti, ki smo jim bili priča v zadnjem desetletju, so preteklost. Vlagatelje skrbijo predvsem ukrepi, ki so jih sprejele tamkajšnje oblasti. Intervencija države na kapitalskih trgih v obliki odkupa delnic, ukrepi centralne banke in medijska gonja zoper novinarje, ki so pisali negativne članke o tamkajšnjem kapitalskem trgu, ne zbujajo ravno zaupanja, da so stvari pod nadzorom. Nevarnejši kot padci na kitajskih domačih borzah pa so lahko posledice na trgu nepremičnin."

Nepremičninski trg lahko ogrozi bančni sistem
"Kljub veliki rasti in nato padcu cen na delniških trgih ostaja ta trg med tamkajšnjim prebivalstvom relativno neznan, medtem ko vlagatelji bistveno večje količine denarja vlagajo v nepremičnine. Padci cen nepremičnin bi močno udarili tudi tamkajšnji bančni sistem. Nižja gospodarska dejavnost na Kitajskem in posledično bistveno manjše povpraševanje po surovinah puščata posledice tudi na surovinskih trgih. Poleg nafte so se v zadnjem letu pocenile skoraj vse surovine, zato so pod velikim pritiskom delnice podjetij iz surovinskega sektorja. V zadnjem letu je propadlo že kar nekaj velikih premogovnikov v ZDA, na robu zloma pa je tudi kar nekaj podjetij, ki se ukvarjajo s črpanjem nafte, največji ameriški rudnik urana, eno največjih surovinskih podjetij Glencore ..."

Glencore zadolžen kot Slovenija
Britansko-švicarsko podjetje Glencore, ki se ukvarja z rudarjenjem in ki trguje s surovinami, je predvsem zaradi nižjih cen surovin v velikih težavah. Delnice so od leta 2011, ko so jih uvrstili na borzo, izgubile že 90 odstotkov, samo v zadnje pol leta pa so izgubile dve tretjini vrednosti. Vlagatelje skrbi, da se podjetje ne bo rešilo ogromnega dolga, ki znaša okrog 32 milijard dolarjev, kar je približno toliko kot znaša slovenski dolg. Največji pesimisti celo menijo, da ga čaka tako črna usoda, kot je pred sedmimi leti doletela banko Lehman Brothers, ki pa je bila vendarle precej bolj zadolžena. Uprava Glencora se je v sredo v Londonu srečala z večjimi institucionalnimi vlagatelji in jih poskušala pomiriti, da je podjetje solventno.