Da so vlagatelji nagnjeni k pretiravanju, je bilo v zgodovini Ljubljanske borze že pogosto očitno. Pred finančno krizo so delnice strmo rasle in krepko presegle vse ciljne vrednosti analitikov, sledil pa je občuten padec in pretiravanje v drugo smer. V zadnjem letu so vlagatelji zaradi pričakovanega umika države iz nekaterih pomembnih podjetij spet postali zelo pogumni. Foto: Bobo
Da so vlagatelji nagnjeni k pretiravanju, je bilo v zgodovini Ljubljanske borze že pogosto očitno. Pred finančno krizo so delnice strmo rasle in krepko presegle vse ciljne vrednosti analitikov, sledil pa je občuten padec in pretiravanje v drugo smer. V zadnjem letu so vlagatelji zaradi pričakovanega umika države iz nekaterih pomembnih podjetij spet postali zelo pogumni. Foto: Bobo
Frankfurtski DAX30 se je v sredo le na 43 točkah približal meji 10 tisoč točk. Foto: Reuters
Neymar
Bodo Neymar in soigralci 13. julija Brazilijo popeljali do šestega naslova svetovnega prvaka? Foto: EPA

"Vlagatelji imajo spet razloge za zadovoljstvo. Spodbuden je tudi večji promet pri najpomembnejših delnicah. Že nekaj časa opažamo povečano povpraševanje, hkrati pa ni večjih prodajalcev, zato borza jezdi na valovih privatizacijskih pričakovanj in optimističnega razpoloženja, ki vsak dan privabi nekaj novih vlagateljev. Določene delnice imajo glede na analitske ocene še nekaj prostora za rast, vendar lahko v splošni evforiji, ki bi jo lahko sprožila kakšna večja zaključena privatizacijska zgodba, vlagatelji v svojih pričakovanjih pretiravajo in tržne cene delnic lahko tudi precej presežejo ocenjene vrednosti," je za MMC povedal Uroš Ožbolt iz Alte.

Tečaji delnic na Lj. borzi (28. maj):

INTEREUROPA

+12,0 %

0,98 EUR
GORENJE+3,35 %5,55
MERCATOR+2,67 %77,00
ZAV. TRIGLAV+2,20 %24,13
KRKA

+1,68 %

66,50
PETROL

+1,05 %

277,90
TELEKOM+0,68 %149,00
LUKA KOPER+0,05 %19,40

ECB pripravlja dodatne ukrepe
Evropske borze v upanju, da bo Evropska centralna banka naslednji teden še dodatno zrahljala denarno politiko, nadaljujejo pohod proti novim rekordom. Ker grozi deflacija, naj bi osrednja banka 5. junija še znižala ključno obrestno mero in uvedla negativne obresti za poslovne banke, ki pri ECB-ju čez noč "skladiščijo" denarne presežke. Zadnji podatki kažejo, da so poslovne banke aprila podjetjem v primerjavi z istim mesecem lani dodelila 1,8 odstotka manj posojil, vendar je bil padec nižji kot mesec prej. A za gospodarstvo to vsekakor ni dober podatek.

DAX tik pod mejo 10 tisoč točk
Delniški trgi so takšnega poživila veseli. Frankfurtski DAX30 se je v sredo le na 43 točk približal meji 10 tisoč točk. Ker je DAX indeks, ki vključuje tudi dividende, ni odveč dodati, da bi brez tega vpliva kotiral precej nižje. Od rekorda iz leta 2000 bi bil namreč oddaljen več kot 20 odstotkov. Vrednost evra se je v primerjavi z dolarjem spustila na trimesečno dno. Donos desetletne španske obveznice je pri 2,81 zdrsnil na rekordno nizko raven, podobno pa velja tudi za donosnost primerljive slovenske obveznice, ki je zdaj pri 3,35 odstotka, potem ko je bila med lanskimi ugibanji, ali bo Slovenija potrebovala finančno pomoč tujine, že nad sedmimi odstotki.

Brazilija prvi favorit SP-ja 2014
Dva tedna pred začetkom svetovnega prvenstva v nogometu se je "v igro" vključil tudi Goldman Sachs. Tokrat ne napoveduje usode delniškim trgom, ampak brazilski nogometni reprezentanci in vplivu njenih predstav na domače gospodarstvo. S statističnim modelom, ki je upošteval izide po letu 1960, so ugotovili, da imajo reprezentance Brazilije, Nemčije, Argentine in Španije največ možnosti za polfinale, prvi favorit pa je Brazilija. Če bo Brazilija res prvak, utegne to vsaj kratkoročno ugodno vplivati na rast delnic. Od leta 1974 je delniški trg države, ki je postala svetovni prvak, v prvem mesecu po koncu SP-ja v povprečju za tri odstotne točke in pol "premagal" svetovne trge.

Poraženci "sesujejo" domač delniški trg
Izjema je bila le Brazilija leta 2002, ko je zaradi recesije in valutne krize osrednji brazilski delniški indeks padel za 19 odstotkov, čeprav je bila Brazilija petič svetovni prvak. Črna usoda pa čaka vlagatelje v državi, ki izgubi finale svetovnega prvenstva. V prvem mesecu po bolečem porazu so delniški trgi v povprečju zdrsnili za 1,4 odstotka. Spet je treba izpostaviti eno izjemo: Argentina je bila neuspešna v finalu SP-ja 1990 (premagala jo je Nemčija), vseeno pa je domači delniški trg v mesecu po porazu porasel kar za 33 odstotkov.