McDonald's bo imel od 1. julija novega predsednika uprave, saj se bo po sedmih letih (v tem času se je tečaj delnic več kot potrojil) poslovil 67-letni Jim Skinner, nadomestil pa ga bo 48-letni Don Thompson, ki do zdaj v tej znani verigi restavracij s hitro prehrano skrbel za tekoče poslovanje. Foto: Reuters
McDonald's bo imel od 1. julija novega predsednika uprave, saj se bo po sedmih letih (v tem času se je tečaj delnic več kot potrojil) poslovil 67-letni Jim Skinner, nadomestil pa ga bo 48-letni Don Thompson, ki do zdaj v tej znani verigi restavracij s hitro prehrano skrbel za tekoče poslovanje. Foto: Reuters
Elitni nemški delniški indeks DAX30 je v sredo pridobil četrtino odstotka, v četrtek dopoldne pa zanihal za 1,6 odstotka navzdol, saj so tako iz Nemčije kot iz celotnega evrskega območja prišli slabi rezultatati o februarski predstavi industrijskega in storitvenega sektorja. Foto: Reuters
Gorenje
Na Ljubljanski borzi je v sredo indeks SBI TOP porasel za več kot dva odstotka, kar je bila najvišja letošnja rast. V četrtek ni šlo več navzgor in SBI TOP (586 točk) se je znižal za dve tretjini odstotka. Rast so nadaljevale le Gorenjeve delnice, ki so se podražile na 5,71 evra. Foto: BoBo

e tudi nemško gospodarstvo v težavah? Industrijski indeks nabavnih menedžerjev je zaradi znižanja novih naročil marca zdrsnil pod 50 točk, ki pomeni mejo med rastjo in krčenjem.

Padec omenjenega indeksa na 48,1 točke je precej šokiral analitike, ki so včeraj pozdravili popravljeno napoved nemške gospodarske rasti inštituta RWI z 0,6 na 1,0 odstotka. Na srečo je vsaj indeks PMI za storitveni sektor ostal v območju rasti, vendar je njegova vrednost (51,8 točke) vseeno nižja od pričakovanj. Tudi v evroobmočju sta bila indeksa PMI za industrijski in storitveni sektor slabša od napovedi in pod mejo 50 točk, kar je obremenilo delniške indekse. Frankfurtski DAX30 se je znižal za več kot odstotek in pol.

Kitajsko gospodarstvo se ohlaja
Tudi s Kitajske je danes prišel zaskrbljujoč podatek. Po prvih podatkih, ki jih kaže indeks PMI banke HSBC (padel je na 48,1 točke), je industrijska proizvodnja marca nazadovala peti mesec zapored, število novih naročil pa je padlo na štirimesečno dno. Očitno bo moral Peking najti nove način za spodbujanje gospodarske rasti. Nafta vrste brent je posledično padla na 122,50 dolarja, saj se trgovci bojijo, da se bo povpraševanje po črnem zlatu v drugi največji potrošnici nafte upočasnilo.

Nepremičninski trg v ZDA še ne okreva

V New Yorku so se v sredo dražile le nekatere tehnološke delnice, tako da je indeks Nasdaq rahlo porasel. Izjema je bil Hewlett Packard, ki je sporočil, da bo zaradi reorganizacije združil oddelek tiskalnikov in osebnih računalnikov. Delnice so vseeno padle za 2,2 odstotka. Dow Jones (13.124 točk) je izgubil tretjino odstotka. Najbolj je "zabolela" novica, da je februarja za 0,9 odstotka (v primerjavi z januarjem) padla prodaja rabljenih stanovanj. V zadnjem obdobju je bilo sicer nekaj znakov okrevanja nepremičninskega trga, toda očitno ne gre tako hitro.

Finančne krivulje na Valu 202:

- v Veliki Britaniji "prijaznejša" dohodninska lestvica, a le za bogati sloj.

- davek na dobiček podjetij se je znižal s 25 na 24 odstotkov in se bo v naslednjih letih še zniževal.


Pri banki Goldman Sachs bikovsko naravnani
Pri Goldman Sachsu so kljub temu, da so vodilni delniški indeksi tik pod triinpolletnim vrhom, bikovsko razpoloženi in trdijo, da so izgledi za dobičke pri vlaganju v delnice v primerjavi z vlaganjem v obveznice tako lepi, kot jih sedanja generacija še ni videla. Svoje prepričanje so potrdili z besedno igro: "Čas je, da varnim obveznicam rečete nasvidenje (good bye) in na dolgi rok kupujete delnice, ki so pravi nakup (good buy)."

Nemške obveznice spet varno zatočišče
Ali se je bikovski trend na obvezniških trgih res končal, je še prezgodaj trditi, čeprav je donos ameriških 10-letnih obveznic marca z ravni okrog dveh odstotkov sunkovito porasel nad 2,40 odstotka. Toda ta teden je zgodba spet drugačna. Vlagatelji kupujejo varne obveznice (donos nemških desetletnih obveznic je posledično v sredo spet zdrsnil pod dva odstotka) in prodajajo obveznice problematičnih držav.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

GORENJE

+3,82 %

5,71 EUR

PETROL

+1,79 %

171,00

TELEKOM

+0,28 %

69,00

KRKA

-0,90 %

50,83

LUKA KOPER

-1,05 %

9,40

MERCATOR

-2,31 %

125,00

NOVA KBM

-2,82 %

3,751

ZAV. TRIGLAV
-3,70 %

13,00


Donos španskih obveznic na enomesečnem vrhu
Donos španske 10-letne obveznice je dosegel 5,40 odstotka (največ v zadnjem mesecu), donos primerljive italijanske obveznice pa na pet odstotkov. Seveda je to še vedno zelo daleč od kritičnih ravni nad sedmimi odstotki, kakršen je bil donos teh obveznic na vrhuncu dolžniške krize ob koncu lanskega leta, preden je Evropska centralna banka začela operacijo LTRO in poslovnim bankam (decembra in konec februarja) posodila skoraj tisoč milijard evrov po nizki obrestni meri.