Google je pred dvema letoma za Motorolo Mobility odštel 12,5 milijarde dolarjev. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Google je pred dvema letoma za Motorolo Mobility odštel 12,5 milijarde dolarjev. Foto: MMC RTV SLO/EPA

Google tako končuje svoj poskus v vlogi proizvajalca prenosnih telefonov, oziroma kot so zapisali v sporočilu za javnosti, je trg pametnih telefonov "super konkurenčen", Motoroli pa, da ji bo "bolje v rokah Lenova".

Google je pred dvema letoma za Motorolo Mobility odštel 12,5 milijarde dolarjev. Sicer pa bo spletni velikan po dogovoru obdržal večino portfelja okrog 17.000 patentov.

Lenovo bo okrepil svojo navzočnost
Korak Googla bo zagotovo pomiril južnokorejskega proizvajalca prenosnih telefonov Samsunga in tudi druge proizvajalce, ki na prenosne telefone nameščajo Googlov operacijski sistem Android.

Lenovo pa bo na drugi strani s tem okrepil svojo navzočnost na trgu pametnih mobilnih naprav, na katerem vodilni mesti pripadata že omenjenemu Samsungu in ameriškemu Applu.

Delnice Lenova presenetljivo niso zrasle
Po podatkih analitske hiše IDC je v zadnjem lanskem četrtletju s 4,5-odstotnim deležem zasedal peto mesto na svetovnem trgu pametnih prenosnih telefonov, skupaj z Motorolo naj bi se povzpel na tretje mesto.

Vendar pa so se delnice Lenova na borzi v Hongkongu po napovedi nakupa Motorole pocenile za več kot osem odstotkov, vlagatelje namreč skrbi dobičkonosnost Motorole, ki ji preobrat ni uspel niti pod okriljem Googla.

Pred komaj tednom dni je Lenovo napovedal tudi 2,3 milijarde dolarjev vreden prevzem enote za strežnike nižjega cenovnega razreda ameriškega tehnološkega velikana IBM.