Proizvodnjo so v Slovenijo preselili iz Švedske in jo zagnali že jeseni. Foto: Gorenje
Proizvodnjo so v Slovenijo preselili iz Švedske in jo zagnali že jeseni. Foto: Gorenje
Gorenje
Iz Švedske v Slovenijo je bilo s 130 tovornjaki prepeljano več kot 2.000 ton tehnološke opreme, med njimi 18 robotov. Foto: Gorenje
Gorenje: Pomivalni stroji prvič v Slovenijo

Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je ob simbolnem zagonu proizvodnje (sama proizvodnja teče že od lanske jeseni) pojasnil, da ta delovna mesta prinašajo veliko več dodane vrednosti, kot je je bilo na tistih izdelkih, ki jih je Gorenje že preselilo v Srbijo.

Iz Švedske v Slovenijo, ker je bilo na severu predrago
Gorenje zdaj prvič v svoji zgodovini proizvaja pomivalne stroje, to je četrta skupina izdelkov, ki jih pred prevzemom švedske družbe Asko niso imeli. Proizvodnjo iz Švedske v Slovenijo je Gorenje preselilo, ker je bila predraga, sama preselitev pa je potekala brez večjih težav, je pojasnil Bobinac in dodal, da je bilo ob selitvi proizvodnje tudi veliko prenosa znanja v obe smeri. Na Švedskem sicer Gorenje še vedno zaposluje razvojnike in sodelavce v marketingu. Gre sicer za sklepni del dve leti trajajočega prestrukturiranja.

Za Gorenje je proizvodnja pomivalnih strojev izredno pomembna, ne le zato, ker je najbolj avtomatizirana in prinaša izdelke najvišjega cenovnega razreda, ampak tudi za to, ker je ta proizvodnja temelj, na katerem bodo iz blagovne znamke Asko premium razvijali blagovno znamko, s katero bodo nastopali po vsem svetu.

"Gorenje se zanaša samo nase"
Gorenje od države za omenjena delovna mesta ni dobilo nobene subvencije, saj, kot pravi Bobinac, Slovenija neenakopravno obravnava domače in tuje investitorje. "V Gorenju se zanašamo nase. S selitvami proizvodnje, ki smo jih zaključili lani, bomo na letni ravni prihranili najmanj 20 milijonov evrov, za najmanj toliko naj bi bil boljši tudi letošnji poslovni izid," je dejal prvi mož Gorenja.

Poudaril je, da družba na kratek rok ne načrtuje novih selitev proizvodnje, v načrtu imajo razvoj proizvodnih lokacij v Sloveniji in v Srbiji, kjer bodo proizvajali skupaj z japonskim Panasonicom. Strateško partnerstvo s Panasonicom je bilo sklenjeno lani, lani se je Gorenje tudi dokapitaliziralo in vstopilo v kotacijo na Varšavski borzi.

Gorenje: Pomivalni stroji prvič v Slovenijo