Gospodarstvo
Franjo Bobinac
Uprava bo od zdaj šestčlanska, in ne več petčlanska. Na vrhu ostaja Franjo Bobinac. Foto: BoBo
Z novo ekipo bodo izvedli integracijo z novim strteškim partnerjem. Foto: BoBo
VIDEO
Nova uprava in nadzorniki...

Dodaj v

Gorenje z novo upravo - podjetje bo vodilo šest ljudi

Trije novi obrazi
12. junij 2018 ob 12:02,
zadnji poseg: 12. junij 2018 ob 15:42
Velenje - MMC RTV SLO, STA

Še pred skupščino Gorenja je stari nadzorni svet imenoval novo upravo. Naslednjih pet let bo šestčlanska - poleg prvega moža Gorenja Franja Bobinca ostajata delavski direktor Drago Bahun in Žiga Debeljak, pridružujejo pa se jim Stanka Pejanović, Tomaž Korošec in Saša Marković.

Bobinac, ki je bil na mesto predsednika uprave Gorenja vnovič imenovan julija lani, je že pred meseci sporočil, da v novo upravo ne bo več predlagal Branka Apata, ki ostaja v podjetju kot njegov pomočnik, in Petra Kukovice, ki bo svojo poklicno pot nadaljeval drugje.

Člani uprave bodo začeli mandat 20. julija, z izjemo Markovića, ki bo član uprave Gorenja od 1. septembra. "Podjetje dobiva ekipo, ki bo znala in zmogla izkoristiti vse prednosti, ki jih strateški partner za skupino prinaša," je dejal Bobinac. V Gorenju namreč končujejo postopek in pravijo, da so v kitajski skupini Hisense našli "odličnega strateškega partnerja, s katerim bodo gradili stabilno prihodnost in zagotavljali rast Gorenja".

Bobinac je po dogodku v izjavi za medije skupščino označil za zgodovinsko, saj je potekala znotraj strateškega procesa, ki je zelo dober za Gorenje, saj je strateški partner Hisense v Gorenju prepoznal pomembno vlogo pri bodočem razvoju korporacije, posebej pa pri kitajskem naskoku na Evropo.

"V Gorenju smo ponosni, da je Hisense, ki je ena največjih družb na področju zabavne elektronike, klimatskih naprav in hladilnikov, v nas prepoznal tisto platformo, ki lahko razvija svoje blagovne znamke v Evropi," je dejal Bobinac.

Hisense si želi po njegovih besedah razvijati vse lastne blagovne znamke Gorenja. "Obeta se nam ena lepa prihodnost, ker Hisense gleda tudi na rast in razvoj delovnih mest, zagotavlja nam, da ostajamo v Sloveniji in Gorenje na nek način v prihodnje postaja razvojni in produkcijski center za skupino Hisense za Evropo," je dejal Bobinac.

Na vprašanje, ali se bo Gorenje, ko ga bodo prevzeli Kitajci, umaknilo z Ljubljanske borze, je odgovoril, da je zdaj prvi mejnik zaključek prevzemnega postopka, ki je napovedan za 26. junij. Vsebinsko pa Bobinac pričakuje, da se bo zadeva zaključila v prvi polovici julija, zadnjo besedo pa bo imela Evropska komisija kot varuh konkurence v EU. A prvi mož Gorenja ne pričakuje težav, saj skupni delež Gorenja in Hisense v nekaterih evropskih državah in Rusiji ni tako velik, da bi bil zaradi prevzema kakršenkoli problem.

Septembra ali oktobra pa Bobinac pričakuje, da bo novi lastnik Gorenja začel uveljavljati efektivni nadzor v podjetju.

Predsednik Konference Skei Gorenja Žan Zeba medtem upa, da bo po prevzemu Gorenja s strani Hisensa socialni dialog potekal še naprej. Presenečen pa je nad razmišljanjem Kapitalske družbe, ki naj bi želela svoj 16,37-odstotni delež Gorenja po neuradnih informacijah prodati. Meni namreč, da bi država morala ohraniti svoj lastniški delež v Gorenju.

Več o članih uprave
Novinka Stanka Pejanović v upravo Gorenja prihaja iz Gorenja Beograd, kjer je bila zadnja štiri leta generalna direktorica ene največjih Gorenjevih družb v tujini. Pred prihodom v Gorenje je bila zaposlena v skupini Mercator, najprej kot direktorica podjetja Mercator-S, nato kot članica uprave, odgovorna za poslovanje v jugovzhodni Evropi.Tomaž Korošec je v skupini medtem zaposlen že več kot 20 let, zadnje leto kot svetovalec predsednika uprave skrbi za področje korporativne nabave, naložb in centralnega vzdrževanja. Predtem je kot izvršni direktor skrbel za proizvodnjo ter po prevzemu skandinavske družbe Asko izpeljal po oceni vodstva Gorenja enega najzahtevnejših postopkov reorganizacije v skupini. Pod njegovim vodstvom je Gorenje tako preselilo pet tovarn med petimi različnimi državami in tako občutno zmanjšalo stroške poslovanja.

Saša Marković v Gorenje prihaja iz podjetja Philips Electronics North America, kjer je od leta 2015 vodil oddelek trženja za izdelke osebne nege. Po Bobinčevem mnenju v podjetje prinaša svež veter, saj je poleg Evrope v zadnjih letih izkušnje nabiral tudi v Severni Ameriki. Poleg panoge po Bobinčevih besedah dobro pozna tudi prodajo in marketing blaga splošne porabe.

Nova razdelitev del
Uprava bo imela v novi sestavi tudi nove naloge. Debeljak bo pokrival področje financ, digitalizacije, oskrbne verige in netemeljnih dejavnosti. Bahun bo kot delavski direktor pokrival področje socialnega dialoga. Pejanovićeva bo članica uprave za kadrovske zadeve in bo pokrivala področje kadrov, organizacije, servisa in podpornih služb. Korošec bo odgovoren za področja tehnologije, proizvodnje, razvoja, oskrbe in naložb, Marković pa bo prevzel mesto člana uprave za prodajo in marketing in bo pokrival prodajo velikih in malih gospodinjskih aparatov vseh blagovnih znamk skupine Gorenje ter strateški marketing in dizajn. Bobinac bo medtem poleg koordiniranja in vodenja uprave neposredno nadziral delo sekretariata uprave ter področji korporativnega komuniciranja in korporativne varnosti, v naslednjem mandatu pa bo osredotočen tudi na integracijo s strateškim partnerjem.

A. S., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
vrtojb56
# 12.06.2018 ob 12:15
Upam, da celotna uprava dobi odpoved od kitajcev.
SamoRes
# 12.06.2018 ob 12:10
Preberite
http://revijazarja.si/clanek/odklenjeno/
591ef81b6160a/zakaj-v-gorenju-in-revozu-raste-nezadovoljstvo

Plače v Gorenju so po pričevanju delavcev vsak mesec nižje (nekateri govorijo celo o za 100 evrov nižji plači). »Moja osnovna plača je po več kot 30 letih delovne dobe skupaj z vsemi dodatki na delovno dobo 700 evrov! S potnimi stroški prilezem na 800 evrov. Majski plači so dodali še polovico regresa, da bi tako pomirili ljudi in zakrili resnično nižje plače, ampak ljudje niso neumni! Dandanes se je veliko lažje informirati kot včasih.«

Seveda se govori o stavki in tudi o tem, kako so mojstre vodilni posvarili in jim naročili, naj ob prejemu majske plače pomirijo ljudi. »Narod je tako na psu, da je pripravljen vse požreti. Če bodo tako pritiskali in nas stiskali, bo zaropotalo,« je prepričan sogovornik. To se sliši kot floskula, ampak dejansko so plače v Gorenju za vse druge odlične. Za delavce vedno znova zmanjka.

Tudi v Gorenju se delavci pritožujejo nad slabšanjem razmer, nad pritiski mojstrov in vedno višjimi normami. Postalo je skoraj nevzdržno in nikamor več ne vodi, odkimavajo možje. »Kolegi iz Orodjarne (hčerinsko podjetje Gorenja in najpomembnejše orodjarsko podjetje v Sloveniji, op. a.) so zadnje čase zaradi prihoda novega direktorja zgroženi, saj morajo poslušati nenehne grožnje in opozorila, kako da so v rdečih številkah. Kar naenkrat so v rdečih številkah? Pri tem pa zaposlujejo tudi slaščičarje, ker jim kovinarjev ne uspe dobiti! Nič jim ni več jasno in postali so sumničavi, ali želijo morda Orodjarno namerno oslabiti. O tem, da so za direktorja postavili človeka samo zaradi družinskih oziroma prijateljskih razmerij, je pa tako vsem jasno.«
delfino_
# 12.06.2018 ob 12:38
Je lepo bilo prikazano včeraj na Tedniku kako se izkoriščajo delavci v tej in podobnih branžah, celo na črno zaposlujejo ljudi, ki ne znajo niti besedice slovensko, država pa vse to tolerira.
slamič
# 12.06.2018 ob 17:16
Avgusta pričakujte novo upravo, nov NS, v glavnem vsi sklep pri katerih so se danes kitajci vzdrzali bodo padli..
runcajz
# 12.06.2018 ob 16:25
@InyBbob

Kitajsko podjetje, ki je kupilo Gorenje ( ni nikakršen strateški partner ampak čisto navaden KUPEC in bo torej lastnik, je tudi v državni lasti Kitajske, mar ne) bo, tudi po izjavah Bobinca boljši gospodar ,kot pa so ti korenjaki Gorenja!!

Lastnina ni odločujoča, odločilni so ljudje, ki s takšno lastnino upravljajo ! In ker država nastavlja svoje manj ali čisto nesposobne nakladače in ritoliznike, ki ne znajo in ne morejo uspešno voditi takšnih podjetij, je pač rezultat slab..

Kdo jih je nastavil ? Vladajoči politiki v različnih obdobjih ! Kakršna država, ki jo vodijo kekci iz različnih strank, takšna vodstva v podjetjih, ki so v večinski lasti države.

Mimogrede, tudi v najbolj čistem kapitalizmu propadajo PRIVATNA podjetja, še Trump je nekajkrat pogorel in šel v stečaj s svojimi podjetji ! Bila so njegova, torej privatna!
gospod iskreni
# 12.06.2018 ob 12:21
Samores kdo je lastnik Gorenja?
predlagatelj
# 12.06.2018 ob 20:09
Morali bi se vprašati, ali ne poteka globalizacija preveč v smeri, da drugi prevzemajo naše družbe.
IndyBob
# 12.06.2018 ob 12:38
@SamoRes
Zanimivo. V Gorenju pri prodaji za 1 milijardo in prakticno zanemarljivemu dobicku so celo prisiljeni znizevati place, da ne padejo v rdece stevilke.
Drzavno lastnistvo deluje!
Simba
# 12.06.2018 ob 17:44
@SamoRes, lepo da si celo citiral to, o čemer govorimo že od nekdaj: državne firme so najslabše firme.
Od Steklarske Nove , pa do najnovejšega Gorenja.

Ampak ja, lepo je podpirati levico ki se zavzema za še več takih firm!

mimogrede:
kako se počutiš ko si sam sebi v skledo pljunil? A ni s*anje ker na rtv portalu ne moreš svojega komentarja zbrisat ali pa popravit?
;)
runcajz
# 12.06.2018 ob 16:29
@gospod iskreni

Kdo vodi Gorenje ? Uspešni ali neuspešni menedžerji ?
Kako to, da jih bo "strateški" partner kupil ? Je to novo pojmovanje partnerstva ?!
Kaj boš povedal julija, ko bodo Kitajci postali lastniki in se bodo Bobincu zahvalili za "uspešno" prodajo njim, podjetju v državni lasti Kitajske ?
slavec
# 14.06.2018 ob 14:24
Nekateri smo doživeli propad Gorenje notranja oprema in tudi videli kam so se pogrebniki poskrili in naprej vlekli dobre plače v Gorenju.
mile952
# 12.06.2018 ob 18:24
Simba, Gorenje ni državna firma! Gorenje je privatizirano, če še nisi vedel. Je na borzi in je v manjšinski državni lasti, Bolj točno, državni delež je v upravljanju SDH-ja in Kapitalske družbe, ki sta bili ustanovljeni ravno iz razloga, da se sprega med politiko in upravljanjem državnega premoženja odpravi ter da se izboljša korporativno upravljanje in takšno rešitev je zahtevala tudi EK v Bruslju. Seveda pa nimata SDH in KD večinsega deleža.
Polovica
# 12.06.2018 ob 16:06
Nizke plače so verjetno v vseh podjetjih, ki jih vodijo člani Foruma 21.
Ta ista podjetja tudi pridobivajo delavce iz južnih krajev, da ni potrebno lokalcem višati plače. Če se pa že kdo repenči, pa mu dajo par drobtinic ali pa mu pokažejo vrata, da mu zaprejo usta.
Važno, da so podjetja v slovenskih rokah, čeprav so vsi na minimalcih.
Še dobro, da je na oblast prišel levi blok, ki se zavzema za navadne delavce, da jim pred vrata pripelje 50.000 inženirjev, da bo cena nizkokvalificirane delovne sile vedno blizu minimalca.
F21&Hanžek.press
Robiland
# 12.06.2018 ob 12:11
Pod njegovim vodstvom je Gorenje tako preselilo pet tovarn med petimi različnimi državami in na ta način občutno zmanjšalo stroške poslovanja

Vidi se, zakaj je prisel v Gorenje.
Verjetno so ga nastavili sami Kitajci, da se proizvodnja kompletno preseli tja.

Bravo Gorenje.
kapljač
# 13.06.2018 ob 21:15
Ko je Jugoslavijo vodil en človek, je ta funkcionirala, kot nobena druga, na celem, svetu. Po smrti Tita je bilo predsedstvo sestavljeno iz preveć članov, da bi lahko obstalo. V tem primeru Gorenja ni nič drugače, in zgodovina se nam bo ponovila, ker se iz nje nismo nič sposobni naučiti. Vsaj poglavitnega. Spet bo bežanja v Argentino!
m72
# 13.06.2018 ob 17:37
"jah, državno aka komunistično podjetje...

nič čudnega, čisto pričakovanega. no, nekateri se temu seveda čudijo, pametni seveda ne..."


"Komunistično", ker so ga "komunisti" postavili, že dolgo pa tam modruje libertinska ekonomistična "inteligenca".
kingeston
# 13.06.2018 ob 09:06
jah, državno aka komunistično podjetje...

nič čudnega, čisto pričakovanega. no, nekateri se temu seveda čudijo, pametni seveda ne...
Kazalo