GTC Kope čez zimo zaposluje 30 ljudi. Foto: MMC RTV SLO
GTC Kope čez zimo zaposluje 30 ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Pohorje, gozd
GTC je deloval na zahodni strani Pohorja. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Kdo bo skrbel za smučišča na Pohorju?

Gorskoturistični center Kope gre v stečaj, je odločilo slovenjgraško okrožno sodišče. Stečajna upraviteljica je Simona Goriup. Upniki imajo do 14. decembra čas, da prijavijo terjatve.
Podjetje GTC Kope, ki je s svojo žičničarsko dejavnostjo navzoče na zahodnem delu Pohorja, je bilo od maja 2014 v postopku poenostavljene prisilne poravnave zaradi nelikvidnosti in dolgoročne plačilne nesposobnosti.

Kot je aprila pojasnil direktor Srečko Jesenšek, je poenostavljena prisilna poravnava vplivala na terjatve navadnih upnikov, ki jih je bilo skupno za okoli 800.000 evrov. Ni pa postopek vplival na terjatve ločitvenih upnikov, večinoma bank, ki jim je GTC takrat dolgoval okoli 11,2 milijona evrov. Velik del teh terjatev je bil prenesen na DUTB, s katerim so bili, kot je takrat pojasnil Jesenšek, v fazi dogovarjanja o reprogramu dolga.

Družba GTC Kope, ki čez zimo zaposluje 30 ljudi, poleti pa pet, je spomladi letos po nekoliko boljši zimski sezoni lažje zadihala in tekoče likvidno poslovala, a kot kaže, ne dolgo.

Stečaj predlagal DUTB
Kot je razvidno iz objave na spletnih straneh Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), je predlog za stečaj dal DUTB. Iz GTC-ja so sodišču odgovorili, da podjetje v daljšem obdobju ni sposobno poravnati vseh svojih obveznosti do DUTB-ja, ki so zapadle v tem obdobju, in je tako postalo dolgoročno plačilno nesposobno.

Nad potezo DUTB-ja tik pred začetkom zimske sezone so presenečeni v podjetju Vabo, ki je osrednji nosilec gostinsko-nastanitvenih zmogljivosti na zahodnem Pohorju.

"Kot največji ponudnik turističnih nastanitev in ustvarjenih nočitev na Koroškem nikakor ne bomo dopustili, da bi zimski turizem na Kopah ugasnil. Vzpostavili smo že stik s stečajno upraviteljico, s katero verjamemo, da bomo našli skupni dialog in pot, da bo smučišče Kope delovalo naprej," je v odzivu na dogajanje zapisal direktor družbe Vabo Boštjan Paradiž.

Poudarja, da je podjetje Vabo v preteklih mesecih že namenilo veliko sredstev za vzdrževanje in zagon prihajajoče zimske sezone, s 1. oktobrom pa je načrtovan tudi začetek predprodaje smučarskih vozovnic. Paradiž verjame v uspešen dogovor s stečajno upraviteljico in normalen zagon zimske sezone, računa pa tudi na pomoč lokalnih skupnosti in podporo drugih deležnikov pri zagotavljanju vse potrebne dokumentacije in koncesij za opravljanje dejavnosti.



Kdo bo skrbel za smučišča na Pohorju?