Gospodarstvo Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske je sedmo največje na svetu in tretje največje v Evropi, kjer zaostaja le za Nemčijo in Francijo. Foto: EPA
Gospodarstvo Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske je sedmo največje na svetu in tretje največje v Evropi, kjer zaostaja le za Nemčijo in Francijo. Foto: EPA

Britanski statistični urad je objavil 0,2-odstotno krčenje bruto domačega proizvoda (BDP) v prvih treh mesecih letošnjega leta. V zadnjem lanskem trimesečju je država ugotovila 0,3-odstotni upad BDP-ja. Dve zaporedni četrtletji krčenja gospodarstva sta državo tehnično gledano znova potisnili v recesijo.

Novica o znižanju britanskega BDP-ja v prvem četrtletju je sicer prišla zelo nepričakovano. Trgi so si bili dokaj enotni v mnenju, da bo Velika Britanija med januarjem in marcem namerila skromno 0,1-odstotno gospodarsko rast.

Okrevanje traja dlje, kot so vsi upali
Britansko gospodarstvo se je v recesiji, v kateri se je znašlo v letih 2008 in 2009, skrčilo za 7,1 odstotka. Okrevanje po vrnitvi h gospodarski rasti je bilo počasno, potem ko so ga močno prizadeli dolžniška kriza v območju z evrom, varčevalni ukrepi, visoka inflacija in slabo stanje bančnega sektorja.

Povrnitev v recesijo je sicer precejšen udarec za vlado premierja Davida Camerona. "Smo v zelo zahtevni gospodarski situaciji," je po objavi izsledkih statističnega urada dejal finančni minister George Osborne, ki je priznal: "Okrevanje po najhujši dolžniški krizi v času naših življenj traja dlje, kot je kdor koli upal."

Ob tem je Osborne zavrnil možnost prekinitve varčevalnega načrta vlade. "Stvar, ki bi situacijo še poslabšala, bi bila opustitev našega verodostojnega načrta in načrtno dodatno zadolževanje ter s tem povečevanje dolga," je menil desna roka Davida Camerona.