Sanacija po ujmi bi lahko  dala delo 1.800 brezposelnim. Foto: BoBo
Sanacija po ujmi bi lahko dala delo 1.800 brezposelnim. Foto: BoBo

S postojnsko srednjo gozdarsko in lesarsko šolo so se že dogovorili o vključevanju brezposelnih v izobraževanje za izvedbo programa gozdarski sekač, so pojasnili na zavodu. Predstavitve programa so pripravljene, prav tako pogoji za vstop vanj. Izobraževanje bo trajalo dva tedna oz. 80 ur, vključeni pa bodo pretežno opravljali terensko delo, večinoma na Primorskem, Notranjskem, Dolenjskem, pa tudi drugje.

Napotovanje v program se bo tako začelo že v naslednjih dneh, pridružilo pa naj bi se mu najmanj 300 ljudi, zanimanje po vsej Sloveniji pa je še večje, so povedali na zavodu. Poleg tega pripravljajo še javni povabili za javna dela in program aktivacije brezposelnih za odpravo posledic žleda, ki bo omogočal subvencionirano zaposlitev pri delodajalcu. Povabili bosta objavljeni takoj, ko bo za to zagotovljen denar, ki ga predvideva intervencijski zakon, so povedali na zavodu.

Stopite v stik s svojim svetovalcem na zavodu
Brezposelnim, ki se zanimajo za vključitev, svetujejo, da po elektronski pošti, telefonu ali osebno obvestijo svojega svetovalca zaposlitve na uradu za delo, kjer so prijavljeni. Po trenutnih podatkih zavoda se bo v javna dela vključilo 1.000 brezposelnih, 500 ljudi pa se bo zaposlilo s pomočjo subvencije pri delodajalcu.

Največ priložnosti pri odpravljanju posledic ujme imajo sicer po njihovih besedah osebe s poklicem s področij gozdarstva, elektrotehnike in gradbeništva. Sanacija se ob tem nadaljuje na vseh področjih, začela se je že tudi v gozdovih.
"Po naših podatkih s terena se je sanacija začela že povsod na prizadetih območjih, je pa vprašanje dinamike in intenzivnosti," je pojasnil višji koordinator za področje gozdarstva na Zavodu za gozdove Slovenije Andrej Breznikar. Dinamika se lahko po njegovih besedah precej spreminja in je odvisna od delovnih oz. vremenskih razmer.

Proces sanacije bo končan šele s končno obnovo gozda, je opozoril. Ta se bo začela na manjšem delu izvajati že jeseni, večinoma pa šele naslednje leto, je pristavil. Najintenzivnejše dejavnosti potekajo na najbolj poškodovanih območjih, to je na območnih enotah zavoda Postojna, Ljubljana in Tolmin, je sklenil.