"Partnerstva bomo iskali med podpanogami. Obdobje nategov mora biti končano," je izpostavil Požar. Foto: BoBo

"Prisegam, da bom opravljal delo, ki bo v dobro gradbene panoge v Sloveniji," je dejal novoizvoljeni predsednik in dodal, da želijo v zbornici združiti vse ključne podpanoge - gradbince, podizvajalce, inženirje in arhitekte, poiskati skupne rešitve, konsolidirati gradbeno panogo, pripraviti sistemske rešitve, ki so nujne. "Kot vidimo, se stečaji in prisilne poravnave nadaljujejo. Ta proces je treba zaustaviti," je opozoril.

Želijo rešitve v dobro celotne panoge
Že prihodnji teden se bo po njegovih besedah sešel upravni odbor zbornice, kjer bodo iskali rešitve za pereče težave gradbeništva. Zbornica ima trenutno več kot 50 neposrednih članov. Pristopili so gradbinci, podizvajalci, inženirji, arhitektov je v tej fazi malo manj. "Želimo imeti rešitve, ki bodo v dobro celotne panoge. Sistem najnižje cene je nekaj, kar se mora zaključiti, in želimo priti do urejene gradbene panoge, kot jo poznajo v tujini," zatrjuje Požar.

Članstvo je prostovoljno
Članstvo je prostovoljno, višina članarine pa bo določena v odvisnosti od prihodkov posameznega člana v preteklem letu. Zbornica bo pomagala članom pri vstopu na tuje trge, pri izmenjavi dobrih praks, pri dostopih do članskih spletnih strani. Organizirala bo strokovna usposabljanja, pomagala pri iskanju novih kadrov, organizirala posvete, okrogle mize o aktualni problematiki, organizirala poslovne delegacije in pripravo poslovnih srečanj s tujimi partnerji.