Stadion Stožice naj bi bil zgrajen v roku - toda za kakšno ceno? Foto: MMC RTV SLO
Stadion Stožice naj bi bil zgrajen v roku - toda za kakšno ceno? Foto: MMC RTV SLO
V Vegradu so potrdili, da imajo blokirane transakcijske račune v devetih slovenskih bankah. Foto: MMC RTV SLO
Gradbinci se rušijo, delavci stradajo

Velikim gradbenim podjetjem namreč banke blokirajo račune, za plače pa morajo najemati likvidnostna posojila. Tako je od začetka leta v prisilni poravnavi celjski Gradis, ima za 60 milijonov dolgov, v SGP Primorje se spopadajo z likvidnostnimi težavami, velenjski Vegrad pa naj bi bil tik pred stečajem, čeprav vodstvo to vztrajno zanika.

Vegrad ima blokirane račune v devetih bankah
Kot je poročala novinarka TV Slovenija Duška Lah, so v Vegradu potrdili, da imajo blokirane transakcijske račune v devetih slovenskih bankah, direktorica je še dejala, da imajo program deblokade, kdaj se bo to zgodilo, pa ni vedela povedati, le da se bo v najkrajšem času.

Ker so delavcem dolžni del lanskega regresa in so režiji izplačali le akontacijo 562 evrov plače, so začeli pogajanja s sindikatom. Ali lahko banke zasežejo stanovanja, koliko je zaseženih strojev, niso želeli povedati. Obenem pa so povedali, da trenutno zaradi slabega vremena ni dela na gradbiščih.

Če pa drži podatek, da imajo 240 milijonov evrov obveznosti in je Vegrad dolžan samo dobaviteljem 100 milijonov, se podjetju pišejo res težki, zimski časi, ugotavlja Srdičeva.

Stadion gradijo za 250 evrov
Novinar Matej Hlebš pa je na gradbišču športnega parka v Stožicah ugotovil, da delavci, večinoma iz Bosne in Srbije, gradijo stadion tudi po 13 ur na dan v snegu in mrazu, ob nedeljah in ponoči. Na koncu meseca imajo tako tudi po 100 nadur, plača pa na bi bila med 400 in 500 evri.

Ob tem naj bi se dogajalo celo to, da hodijo delodajalci po gradbišču in izsiljujejo delavce, da se odpovejo regresu. Izkoriščanje tujih delavcev pa ni omejeno le na gradbišča, saj več kot 150 evrov plače odštejejo še za bivališče v samskem domu, kjer so po trije nastanjeni v sobi, veliki 10 kvadratnih metrov. Tako jim torej ostane le še 250 evrov.

Sicer pa naj bi avstrijski delavci na gradbišču v Stožicah zaslužili kar trikrat več, torej od 8 do 10 evrov na uro.

Gradbinci se rušijo, delavci stradajo