Gospodarstvo

Poudarki

  • Nujno potrebne strukturne reforme v javni upravi in gospodarstvu
  • Venizelos: Lotili se bomo predlaganih reform
Atene
Grčija se spopada z vsakodnevnimi protesti zaradi strogih varčevalnih ukrepov, ki jih je morala vlada sprejeti, da bi si zagotovila obsežno finančno pomoč. Foto: EPA
Evangelos Venizelos
Venizelos obljublja reforme. Foto: EPA

Dodaj v

Grčiji zelena luč za novo posojilo osmih milijard evrov

Okrevanje Grčije naj bi se začelo šele leta 2013
11. oktober 2011 ob 16:02
Atene - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Grčija je napredovala pri fiskalni konsolidaciji, a se zatika pri privatizaciji in strukturnih reformah. Vseeno se ji obeta naslednja tranša posojila v višini osmih milijard dolarjev.

Strokovnjaki Evropske unije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) so v Atenah končali težko pričakovano revizijo grških javnih financ.

"Misija je dosegla dogovor na ravni osebja z grškimi oblastmi o ekonomskih in finančnih politikah, potrebnih za vnovičen zagon vladnega gospodarskega programa," je t. i. trojka zapisala v sporočilu za javnost.

Po opravljeni reviziji so zapisali, da so grške oblasti naredile "pomemben napredek", še posebej v povezavi s fiskalno konsolidacijo, zatika pa se pri privatizaciji in strukturnih reformah in predvsem te reforme ostajajo glavni izziv, ki bi si ga morala zadati vlada v Atenah.

Grška vlada mora nujno več pozornosti nameniti strukturnim reformam v javnem sektorju in gospodarstvu, da bi zagotovila nadaljnje zmanjševanje proračunskega primanjkljaja na socialno sprejemljiv način in trajno okrevanje.

Recesija še ni rekla zadnje besede
Trojka je opozorila, da bo recesija Grčijo bolj prizadela, kot so sprva pričakovali, in okrevanje naj bi se začelo šele leta 2013. Razpoloženje vlagateljev se ne izboljšuje in temu primerno skromne ostajajo naložbe. Dobra novica je, da se krepi izvoz, kar bi moralo na srednji rok zagotoviti vzdržnejšo rast.

Na fiskalnem področju je trojka ugotovila, da Grčija letos ne bo dosegla zastavljenih ciljev pri zmanjševanju proračunskega primanjkljaja, delno zaradi globlje recesije, delno pa tudi zaradi neizpolnjevanja dogovorjenih ukrepov. A v letu 2012 bi moral program spet potekati v skladu z zastavljenimi cilji, meni trojka in dodaja, da bodo za leti 2013 in 2014 potrebni dodatni ukrepi, predvsem na odhodkovni strani.

(Pre)počasna privatizacija
Čeprav je Grčija pri privatizaciji dosegla napredek z ustanovitvijo privatizacijskega sklada, je sam proces privatizacije zamudil in letos bodo prihodki občutno nižji od pričakovanih, vseeno pa oblasti pri tem obljubljajo 35 milijard evrov prihodkov do konca leta 2014.

Od poročila trojke je odvisno izplačilo nove tranše posojila Grčiji, v okviru katere naj bi države z evrom prispevale 5,8 milijarde evrov, IMF pa bo dodal še 2,2 milijarde. Trojka predvideva, da bo denar na voljo na začetku novembra, če izplačilo potrdijo voditelji držav z evrom in izvršni odbor IMF-a.

Venizelos: Nadoknaditi je treba zamude
Grški finančni minister Evangelos Venizelos je pozdravil izjavo trojke in zagotovil, da se bodo lotili predlaganih reform, da bi grško gospodarstvo naredili za bolj konkurenčno.

"Izjava trojke je uravnotežena, praktična in pozitivna. Naslednji korak ni samo razdelitev šeste tranše posojila, ampak zaključitev in izpeljava odločitev z julijskega vrha," je dejal Venizelos.

"Za dobro države moramo nadoknaditi zamude pri strukturnih reformah," je še zatrdil.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
drek007
# 11.10.2011 ob 16:54
Če bi bila na kocki Grška država, bi jo zdavnaj pustili da bankrotira. Tukaj se rešuje bankirski "neoliberalni" kapitalistični družbeno gospodarski model oz. najbolje organizirano kriminalno podjetje v zgodovini človeštva, na čelu katerega je Goldman-Sachs.
ZoranizLjubljane
# 11.10.2011 ob 17:15
Takole gre ta transakcija:

kredit 8 miljard EUR - račun proračuna grške države

3 sekunde kasneje:

debet 8 miljard EUR - račun proračuna grške države
kredit 8 miljard EUR - račun francoskih in nemških bank
no-nwo
# 11.10.2011 ob 17:33
Tole je za jokat...

Metanje prepotrebnega denarja v sod brez dna, da še sami postanemo zombiji. Ubogi Grki, ubogi mi, uboga Evropa. Ni nam pomoči.

Upam, da vsaj Slovaki pokažejo, da imajo svojo glavo. Čez pol ure glasujejo.
KLIK
NoriGoban
# 11.10.2011 ob 19:21
Grčija nima teh problemov zaradi svojega stila življenja ampak predvsem zaradi krize. A so Irci in Islandci leni? Ne bi rekel. Veljajo za bolj delavne. Samo kriza jih je potolkla! Grki so imeli svoj način življenja in je prej čisto fajn funkcioniral. Zakaj pa Grki ne bi imeli pravice do lagodnega življenja? Saj so vendar Grki! Ko pa hodimo ob sproščenih grških obalah je pa vse fajn. Kriv je tisti ki jih je spravil v euro.
boomslang
# 11.10.2011 ob 18:26
SPIEGEL ONLINE: Does one of your reasons for not wanting to help Greece have to do with the fact that Slovakia itself is one of the poorest countries in the EU?

Sulík: A few years back, we survived an economic crisis. With great effort and tough reforms, we put it behind us.
Today, Slovakia has the lowest average salaries in the euro zone. How am I supposed to explain to people that they are going to have to pay a higher value-added tax (VAT) so that Greeks can get pensions three times as high as the ones in Slovakia? '
arto77
# 11.10.2011 ob 20:17
gre za namerno izčrpavanje celotne evrope.
SEL
# 11.10.2011 ob 18:55
Ja, gre za 8 miliard Grkom da lahko plačujejo obresti francoskim in nemškim bankam, ker če ne dobijo pomoči potem banke ne dobijo svojega denarja, torej vzemi davkoplačevalcem in rešuj banke z njihovimi slabimi naložbami.
Pač malo okoli, ni direktna pomoč bankam ampak skozi Grčijo, Grki zadovoljni, banke tudi.
Davkoplačevalci pa pomolzeni.
sure_fantek
# 11.10.2011 ob 18:33
Če hoče EU pomagat grškemu gospodarstvu in Grkom, naj s tem denarjem raje subvencionira letovanje lastnim državljanom v Grčijo. Tako bo denar prišel dol s turisti, Grki pa bodo imeli kaj delat.

Aja, kaj bluzim, tukaj se rešuje zapufane bankirje, ki so zakockali premoženje ljudstva... :))
Olupek
# 11.10.2011 ob 17:05
newem a nej se jokam al smejm.
bob
# 11.10.2011 ob 21:36
Adijo denar, pozabimo nanj
Cini Minis
# 11.10.2011 ob 19:32
tako je norigoban krivi so samo bankirji ki manipulirajo s celim svetom...
pomoje da je edina (nerealna) rešitev da folk ne bi več uporabljal ali pa imel denar na banki...enostavno vsi bi pobrali ves svoj denar iz bank...prekinili bi kakršnokoli poslovanje z bankami...razvrednotit je treba denar ...samo kdaj bomo ljudje dojeli da denar ni vrednota???
ateistek
# 11.10.2011 ob 22:52
Tukaj se pogovarjajo o osmih milijardah evrov in vseh možnih nadzorih dane pomoči in tudi tiste, ki jo je 11 milijonski narod že dobil, medtem, ko je nekaj usranih komercialnih bank na Wall Streetu prejelo na stotine milijard dolarjev davkoplačevalskega denarja (www.bloomberg.com/ne...loans.html brez kakršnih koli zavor ob dejstvu, da so to sranje, ki ga zdaj gledamo povzročile ravno one s svojim igračkanjem in izmišljanjem finančnih inštrumentov. Da bo zadeva še bolj perverzna, Grkom dajejo pomoč predvsem zaradi tamkajšnjih nasedlih investicij francoskih in nemških bank. Skratka, vse se vrti okoli bank in ne navadnih ljudi.

Joj, kako zelo nas motijo Grki, njihove penzije in plače, kako so leni in podobno. Sploh koga motijo bančniki in pohlep (pa ne mi zdaj o tem, da je pohlep gonilo razvoja, sploh pri bančnikih, ki ne ustvarjajo ničesar ampak le "švercajo" z denarjem in mešajo meglo) ali smo se preprosto navadili, da je njim dovoljeno, da se obnašajo kot hijene in se hranijo z mesom navadnih ljudi, medtem, ko se bomo mi ukvarjali s tem, kako so v resnici Grki leni? Pa kdo je tukaj len v resnici?
SteVsiNeumni?
# 11.10.2011 ob 20:47
Tudi Ljubljana bi potrebovala takšno pomoč.
Morda še bolj.
Udarni
# 11.10.2011 ob 20:21
Kako dolgo bomo še filali to vrečo brez dna in kdaj bodo butasti eu-politiki spoznali, da Grčiji ni več rešitve? Recesije pa še zdaleč ni konec in ves denar, ki ga porinemo Grkom, je dobesedno vržen skozi okno. S čim bomo pa reševali sami sebe, ko bo to potrebno? Z ničemer; eno malo nepomembno Slovenijo bi namreč tile evropski naduteži in nesposobneži rade volje pustili bankrotirat!
minnaema
# 12.10.2011 ob 09:37
...koliko bo teh posojil še in kako naj Grki vrnejo denar, to so le insinuacije......ki jih mora ekceptirati
tudi naša majhna Slovenija, ki bi ji zelo prav prišla kakšna. finančna inekcija od zunaj ........ali da bi namesto premoga kopali rudo zlata.
merjasec
# 12.10.2011 ob 07:33
nej ze propadejo lenobe grske in banke nemske in francoske kaj sam poslusamo nej ze pade vse da gre folk na cesto revolucija lovit te kravatarje
Majster
# 11.10.2011 ob 21:51
"Grki so imeli svoj način življenja in je prej čisto fajn funkcioniral."

Ja seveda, nl izdaje računov, vse v svoj žep, ko ni denarja, država najame kredit po principu dont worry now, worry tommorow. Bravo, res se spoznaš na situacijo.
20121990
# 16.10.2011 ob 23:44
tragi komedija
merjasec
# 12.10.2011 ob 06:04
ma grke in bancnike na goli otok pa crknt tm
ateistek
# 11.10.2011 ob 22:54
Aja, link ne dela. Ta bo pravi
hud
# 11.10.2011 ob 20:28
Grčiji zelena luč za novo posojilo osmih milijard evrov

Pri jami brez dna obstaja možnost da dno vseeno je.

Pri Grčiji pa dna definitivno ni. Tudi če se vsa evropske države odpovedo vsemu svojemu denarju ga ne bo dovolj. Še enkrat se je pokazalo kaj je Balkan. Grčija pa je najjužnejša balkanska država.
timoti
# 11.10.2011 ob 17:52
PA zakaj mi dajemo pomoč Grčiji, ko še zace nimamo dovolj. ( se zadolžujemo) Povrhu, pa imajo Grki v povprečju višje plače kot Slovenci. JAh,.....
kaos
# 11.10.2011 ob 16:26
Grki obljubljajo a jim ni pomoči zalegi leni.
Kazalo