Kanclerka Anglela Merkel in finančni minister Wolfgang Schäuble. Foto: EPA
Kanclerka Anglela Merkel in finančni minister Wolfgang Schäuble. Foto: EPA
Nemci prvič po letu 69 uskladili proračun

V celoti so potrdili predlog finančnega ministra Wolfganga Schäubla in prvič po letu 1969 potrdili uravnoteženi proračun.

Zadnjih nekaj tednov so bili finančni analitiki in nemški mediji polni kritik, da je nemški motor zastal in da bo Nemčija zdrsnila v milo, a dolgotrajno recesijo. Po danes objavljenih podatkih je vtis popolnoma drugačen - predvsem zaradi domače porabe in izvoza so se recesiji izognili, hkrati pa napovedali proračun za prihodnje leto brez primanjkljaja in dodatnih zadolževanj, torej t. i. pozitivno ničlo. Za 364 milijonov evrov bodo prihodnje leto povečali tudi naložbe - torej na 26,4 milijarde evrov -, kar je še vedno manj od povprečja bogatih držav OECD-ja, a več kot letos. Norbert Barthle, CDU/CSU: "Misija je izpolnjena. Pozitivna ničla stoji, proračun stoji in to je že po mojem mnenju zgodovinski dosežek."

Seveda je v Nemčiji slišati veliko kritik na račun uravnoteženega proračuna, predvsem da gre za politični prestiž, ki ga ne Nemčija in ne Evropa ta trenutek ne potrebujeta, in da gre ta predvsem na račun prihodnjih generacij. "Če hočemo vzdržno Nemčijo tudi v prihodnje, moramo biti bolj socialni in vlagati v izobrazbo in investicije," pravi Roland Claus iz stranke Die Linke.

A nemško gospodarstvo se je v nemirnem svetovnem okolju znova izkazalo za stabilno. Kljub temu zaradi demografskih kazalcev že pripravljajo nove strukturne reforme. Za trenutek pa si lahko predlagatelj tako velikopoteznega proračuna Wolfgang Schäuble, pa tudi gospodarstva, odvisna od Nemčije, oddahnejo.

Polona Fijavž, Radio Slovenija, Berlin

Nemci prvič po letu 69 uskladili proračun