GZS krivi pravila glede piškotkov za 10-odstotni izpad prihodkov spletnih trgovin. Foto: BoBo
GZS krivi pravila glede piškotkov za 10-odstotni izpad prihodkov spletnih trgovin. Foto: BoBo

Po podatkih GZS-ja so pravila povzročila 15-odstotni padec obiska spletnih strani in 10-odstotni padec prihodkov od prodaje v spletnih trgovinah. V Združenju za informatiko in telekomunikacije pri GZS-ju zato od vlade zahtevajo spremembo zakona o elektronskih komunikacijah v tistih določilih, ki se nanašajo na uporabo piškotkov na spletnih straneh.

Od informacijske pooblaščenke pa zahtevajo jasna navodila, kako naj upravljalci spletnih strani uveljavijo zahtevana pravila. Novi zakon o elektronskih komunikacijah, ki je začel veljati v začetku leta 2013, je namreč prinesel nova, bistveno strožja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Nekateri piškotki so koristni
Nova pravila o piškotkih, ki so v Sloveniji začela veljati 15. junija, med drugim določajo, da morajo biti uporabniki spleta zaradi varovanja zasebnosti o piškotkih obveščeni. Na spletnih straneh zato zdaj uporabniki vidijo obvestila, da spletne strani uporabljajo piškotke in katere.

Vsi piškotki pa ne predstavljajo posega v zasebnost. Nekateri so za uporabnike koristni in nujni za dobro delovanje spletnih strani. Brez njih bi na primer morali vedno znova dodajati artikle v nakupovalno košarico ali pa se vedno znova prijavljati v spletne račune.