Predsednik GZS-ja Samo Hribar Milič opozarja na neuresničeno zdravstveno reformo. Foto: BoBo
Predsednik GZS-ja Samo Hribar Milič opozarja na neuresničeno zdravstveno reformo. Foto: BoBo

"Če bomo hitreje in odločneje ukrepali in izpeljali določene spremembe, imamo možnosti za optimizem," je razložil predsednik gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič.

Optimizem mu vlivajo začetek sanacije bank, s čimer je bil storjen nujen korak na poti k boljšemu in lažjemu financiranju gospodarstva, ter znaki okrevanja na tujih trgih in ne nazadnje sprejem enotnega dokumenta za boljše poslovno okolje in dvig konkurenčnosti, ki ga je vlada sprejela lani jeseni.

Na GZS-ju ob tem ugotavljajo, da je nekaj ključnih zadev že bilo uresničenih. Med neuresničenimi pa izpostavljajo predvsem zdravstveno reformo.

"Nimamo še nič v zvezi z zakonom o zdravstveni dejavnosti, nismo odprli kolektivne pogodbe za zdravstveno dejavnost in nič nismo naredili na področju povečanja učinkovitosti v zdravstvu," je dejal svetovalec generalnega direktorja Goran Novković in opozoril, da se prav tako niso poenostavili postopki črpanja evropskih sredstev ali rešilo vprašanje plačil podizvajalcem pri javnih naročilih.

Pričakovanja nove koalicijske pogodbe
"Če bo to izpeljano in tudi opredeljeno v novi koalicijski pogodbi, bi lahko ta optimizem dobil še trdnejšo podlago," je o enotnem dokumentu za boljše poslovno okolje in dvig konkurenčnosti dejal Hribar Milič, ki sicer osnutka nove koalicijske pogodbe ne pozna, vendar meni, da tudi znotraj nje potrebujemo jasno pripravljenost in usposobljenost za postopke prestrukturiranja na makro- in mikroravni.

Pri tem pa je ključna vloga Družbe za upravljanje terjatev bank in vlade. "Pričakujemo, da bodo v novi koalicijski pogodbi rekli ne novim davčnim obremenitvam, gospodarstvo namreč potrebuje stabilno davčno okolje," je še dejal ter dodal, da v gospodarstvu pričakujejo tudi jasen in odločen ne birokraciji in kakšno konkretno zavezo glede reform, tako zdravstvene kot trga dela ali javnih naročil, z njimi pa tudi določene spremembe v spoštovanju pravil.

Ob tem je opozoril, da sta lani jeseni odšla dva ministra: "Nam pa ni vseeno, da nimamo gospodarskega in zdravstvenega ministra, na obeh področjih potrebujemo hitrejše korake in odločnejše reforme."

Delovna zakonodaja brez rezultatov
Na GZS-ju ugotavljajo, da lani sprejete spremembe delovne zakonodaje ne dajejo pravih rezultatov.

Novega zaposlovanja ni, je dejal Hribar Milič in opozoril predvsem na visoke stroške zaposlovanja strokovnjakov zaradi dejstva, da v nasprotju s številnimi državami pri nas nimamo zgornje meje socialnih prispevkov. "Dajatev na plače je tako veliko, da potrebujemo resnejše reforme, kot so jih sprejeli," je poudaril predsednik GZS-ja.

Na GZS-ju so tudi zaskrbljeni zaradi izjemno visokih stroškov zadolževanja v Sloveniji in si želijo, da bi večji del javne porabe namenili za večje projekte in nove investicije. Prav tako si želijo večje podpore izvozu, saj bi tako lahko dosegali še boljše rezultate. Rast izvoza je sicer visoka, a je osredotočena na nekaj držav v okolici.