Hauc je položaj predsednika uprave NKBM-ja prevzel konec aprila 2012. Banka je sicer v 100-odstotni državni lasti. Foto: BoBo
Hauc je položaj predsednika uprave NKBM-ja prevzel konec aprila 2012. Banka je sicer v 100-odstotni državni lasti. Foto: BoBo
Hauc odšel z vrha NKBM-ja

Z NKBM-ja, ki je sicer v zadnji fazi privatizacije, so sporočili, da banka deluje nemoteno. Nadzorni svet je bil 28. januarja seznanjen s Haučevo bolniško odsotnostjo, od takrat pa je uprava NKBM-ja po zagotovilih vodstva banke polno operativna in ima vsa potrebna pooblastila.

V medijih so se zaradi Haučeve daljše odsotnosti pojavljale neuradne informacije o zmedi in krizi pri upravljanju z banko, mediji pa so tudi poročali, da je bil Hauc ni vodil banke več mesecev.

Nadzorniki Nove KBM, ki jih vodi Peter Kukovica bodo predlog razrešitve Hauca obravnavali na jutrišnji seji, ko naj bi sprejeli tudi odločitve glede prihodnosti druge največje državne banke, ki je tik pred prodajo.

Šef NKBM-ja od aprila 2012
Hauc je predsednik uprave NKBM-ja od aprila 2012, banko pa je vodil skozi krizna leta, ko se je zaradi bremen iz predkriznih časov in posledične rasti slabih posojil znašla v tako težavnem položaju, da jo je morala država večkrat dokapitalizirati. V okviru obsežne sanacije največjih slovenskih bank je država NKBM tudi dokončno nacionalizirala in del slabih terjatev prenesla na Družbo za upravljanje terjatev bank (Dutb).

Zaradi obsežne državne pomoči banki se je morala Slovenija zavezati, da bo banko do konca tega leta privatizirala. Postopek prodaje, ki je tik pred zaključkom, vodi Slovenski državni holding (SDH), zavezujoči ponudbi pa naj bi neuradno oddala madžarska banka OTP in finančni sklad Apollo.

NKBM je lani na ravni skupine po za zdaj še nerevidiranih podatkih ustvaril 23,3 milijona evrov čistega dobička, na ravni matične banke pa je dobiček dosegel 35,9 milijona evrov.

Vse poslovodne odločitve skupaj sprejemata člana uprave Robert Senica, ki ga je Aleš Hauc imenoval za svojega namestnika, in Sabina Župec Krajnc. Banka bo več informacij za javnost podala predvidoma ob 16. uri.

Hauc odšel z vrha NKBM-ja