Hisense bo za delež Gorenja, pridobljen v prevzemni ponudbi, odštel okoli 183,1 milijona evrov. Foto: AP
Hisense bo za delež Gorenja, pridobljen v prevzemni ponudbi, odštel okoli 183,1 milijona evrov. Foto: AP

Prevzemno ponudbo je sprejelo 5.165 akceptantov, ki so bili skupaj imetniki 15.254.871 delnic Gorenja, kar predstavlja 62,46 odstotka vseh izdanih delnic družbe, so objavili v Delu.

Hisense je v ponudbi za delnico ponujal 12 evrov, tako da bo za delež, pridobljen v prevzemni ponudbi, odštel okoli 183,1 milijona evrov.

Hisense je sicer delnice Gorenja pridobival že pred objavo prevzemne ponudbe, ko naj bi pridobil okoli tretjinski delež.

Hisense je delnice Gorenja pridobival že pred objavo prevzemne ponudbe. Ob objavi je imel v lasti 32,96-odstotni delež, tako da je sedaj lastnik 95,42 odstotka vseh delnic Gorenja.

Po kakšnih cenah je delnice kupoval zunaj prevzemne ponudbe, ni znano. Po ceni 12 evrov za delnico je 100-odstotni delež vrednoten na 293,1 milijona evrov.

Kitajski lastnik bo lahko ob preseganju 90-odstotnega deleža iztisnil preostale male delničarje. Prevzem morajo sicer odobriti še varuhi konkurence na trgih, na katerih delujeta skupini Hisense in Gorenje.

Predsednik uprave Ilirike, ki vodi prevzmeni postopek Gorenja, Igor Štemberger sicer pričakuje, da bo slovenska agencija za varstvo konkurence odločila do jeseni, pri tem tudi ne pričakuje nobenih težav.

"Ne gre za primer, kjer bi bila kolizija ali količine na trgih v katerikoli državi tako blizu meje, da bi to zahtevalo zelo poglobljeno delo regulatorjev. Mislim, da je primer povsem jasen, je pa treba spoštovati pravila postopka in počakati na rešitev," je dejal Štemberger.