V Hitu si želijo bolj stimulativnega okolja za igralniško dejavnost. Foto: MMC RTV SLO
V Hitu si želijo bolj stimulativnega okolja za igralniško dejavnost. Foto: MMC RTV SLO

V podjetju so v sporočilu za javnost zapisali, da pozdravljajo zakonsko ureditev področja, ki je v zadnjih letih doživelo veliko sprememb. A v novogoriški družbi z zakonskim predlogom niso povsem zadovoljni, zato so izpostavili tri področja, ki bi morala po njihovem mnenju biti drugače urejena.
V povezavi s koncesijami predlagajo petstopenjsko kategorizacijo koncesij za prirejanje igralniških iger (mega igralniško-zabaviščni center, igralniško-zabaviščni center, grand casinò, igralnica-casinò in igralni salon) v nasprotju z obstoječim predlogom, ki predvideva le tri kategorije (igralniško-zabaviščni center, igralnica in igralni salon) in ki "za nekatere predpisuje povsem nerealne pogoje (npr. 1.000 sob kategorije najmanj štirih zvezdic za koncesijo igralniško-zabaviščnega centra)".

Preveč omejujoča se jim zdi tudi določba, ki predvideva petletne koncesije ter njihovo podeljevanje in podaljševanje z javnimi. Ti določbi "popolnoma hromita možnost vstopa tujega kapitala in večje investicijske vložke koncesionarjev, ki se v tako kratkem obdobju nikakor ne morejo povrniti", so izpostavili.
Odprava dvojnega davka
V svojih predlogih si želijo tudi nižjo obdavčitev, ki bo na ravni konkurence iz tujine in ki bo prilagojena eni izmed petih igralniških kategorij. Prav tako si želijo, da bi se davčna osnova za obračun koncesijske dajatve zmanjšala za obračunani davek od iger na srečo.
Za spodbujanje tujih vlagateljev pa so v družbi za konec poudarili še nujnost vzpostavitve bolj konkurenčnega poslovnega okolja (hitrejše možnosti prilagajanja igralniške ponudbe zahtevam in potrebam trga, krajši čas certificiranja novih igralniških naprav, odprava omejitve pri oglaševanju in sodelovanju s tujimi prireditelji iger na srečo, spodbude za prireditelje iger na srečo k razvoju novih, oddaljenih trgov …)