Hollande je optimističen glede prihodnosti evra. Foto: EPA
Hollande je optimističen glede prihodnosti evra. Foto: EPA

V pogovoru za francoski časopis Le Monde in še pet drugih evropskih časopisov je francoski predsednik poudaril, da so bile na vrhu EU-ja 28. in 29. junija letos sprejete "prave odločitve", dolžnost evropskih vlad pa je, da jih zdaj "hitro uresničijo".

"Kar se tiče izhoda iz krize v območju z evrom, smo blizu, zelo blizu," je prepričan francoski voditelj, ki je med stvarmi, ki jih je nujno treba izpolniti, izpostavil dokončno razrešitev razmer v Grčiji, ki se je po njegovem mnenju močno potrudila in ji je treba zagotoviti obstanek v območju z evrom.

A Evropska unija mora nagraditi tudi druge članice, ki so na boleč način reformirale svoje finance, z nižjimi obrestnimi merami, je dejal Hollande in tako znova izpostavil naklonjenost Francije skupnim obveznicam evrskih držav.

Francoski voditelj vztraja, da je treba še pred koncem leta doseči napredek pri skupnem evropskem nadzoru nad bančnim sektorjem, kar bo tudi prvi korak k več skupnim odločitvam na vseh področjih gospodarske in denarne politike.

"Lahko začnemo spreminjati naš način odločanja in poglabljati našo Unijo. To bo področje, na katerem bomo delali od začetka leta 2013," je menil francoski voditelj.