Moody's je ena izmed treh glavnih bonitetnih hiš na svetu. Foto: EPA
Moody's je ena izmed treh glavnih bonitetnih hiš na svetu. Foto: EPA

Ameriška bonitetna agencija se je za ta korak odločila iz dveh razlogov - zaradi negotovosti glede gospodarske rasti na Hrvaškem in tveganj glede načrtov za znižanje javnofinančnega primanjkljaja.

Moody's opozarja na povečano negotovost glede kratko- in srednjeročnih napovedi za gospodarsko rast Hrvaške, ki izhaja iz oslabljenega gospodarskega modela in izvoznega sektorja, na katerega vplivajo negotovosti glede razvoja dolžniške krize v območju evra.

Kot drugi razlog Moody's navaja visoko tveganje za uresničitev načrta za znižanje javnofinančnega primanjkljaja, s katerim namerava hrvaška vlada javne finance znova postaviti na vzdržno pot.

Moody's ob tem navaja, da bi lahko obete - čeprav je za to kratkoročno malo možnosti - spremenil v stabilne, če bi se fiskalni položaj Hrvaške občutno izboljšal in če bi bilo napovedi glede rasti mogoče doseči brez povečanja izpostavljenosti do tujine.

O znižanju same bonitetne ocene pa bo Moody's razmislil, če se bodo napovedi o rasti še dodatno poslabšale in če vladi načrtov za fiskalno konsolidacijo ne bo uspelo uresničiti srednjeročno.