Croatia Airlines je bila ustanovljena leta 1990. Foto: BoBo
Croatia Airlines je bila ustanovljena leta 1990. Foto: BoBo

Po besedah hrvaškega ministra za morje, promet in infrastrukturo Siniše Hajdaša Dončića je družba pomemben del hrvaškega gospodarstva, še posebej v turizmu, zato so se odločili poiskati strateškega partnerja, da bi zagotovili obstoj in razvoj družbe.

V prvem krogu postopka za prodajo delnic ne bodo zastavili izklicne cene za sveženj 4.847.288 delnic. Nominalna cena posamezne delnice družbe je 200 kun oziroma 26,7 evra.

Vrednost družbe bodo določili po prvem krogu, ki bo trajal 30 dni po objavi javnega povabila k izražanju interesa za nakup delnic družbe, v drugem krogu pa bodo zbirali zavezujoče finančne ponudbe, je pojasnil Hajdaš Dončić, ki pričakuje, da bo privatizacijski postopek potekal od osem do deset mesecev.

Izkupiček nazaj v družbo
Z denarjem od prodaje ne nameravajo polniti izčrpane državne blagajne, ampak ga bodo vložili v nacionalnega letalskega prevoznika.

Hrvaška država namerava v skladu z načrtovano lansko dokapitalizacijo družbe do leta 2015 vložiti v letalskega prevoznika 1,1 milijarde kun oziroma 147 milijonov evrov. Že lani so vložili 862 milijonov kun (115 milijonov evrov).

Temeljni kapital Croatia Airlinesa je vreden slabi dve milijardi kun (264 milijonov evrov). Država namerava obdržati 50,25-odstotni delež.

Hrvaški mediji so poročali, da so med morebitnimi strateškimi partnerji nekatere družbe iz Indonezije in Kitajske.