Okoljevarstveniki se bojijo posledic za turizem. Foto: EPA
Okoljevarstveniki se bojijo posledic za turizem. Foto: EPA
Jadransko morje
Plin naj bi se nahajal v severnem, nafta pa v južnem Jadranu. Foto: EPA

Razpis bo potekal sedem mesecev in hrvaška vlada upa, da ji bo uspelo privabiti največje naftne družbe, ki bi v prihodnjih petih letih v raziskave vložile okoli 1,8 milijarde evrov.

"Zadnjih 20 let nismo raziskovali, še posebej na priobalnih območjih," je dejal gospodarski minister Ivan Vrdoljak na konferenci, ki se je je udeležilo okoli 30 direktorjev naftnih družb.

Hrvaški mediji poročajo, da so zanimanje že izrazili Exxon, Shell in Agip, vendar vlada ni želela komentirati navedb.

Razpis predvideva raziskave in morebitno izkoriščanje na 29 določenih območjih, od tega sedem v severnem in 21 v osrednjem ter južnem delu Jadranskega morja. Eno območje meri med 1.000 in 1.600 kvadratnimi kilometri.

Strah za okolje
Po predvidevanjih hrvaške agencije za ogljikovodike se zaloge plina najverjetneje nahajajo v severnem delu Jadrana, medtem ko naj bi bil južni del bogat z nafto.

Koncesija za raziskave poteče v petih letih, za izkoriščanje pa v 25 letih.

Naftnim vrtinam v Jadranskem morju nasprotujejo okoljevarstveniki, ki opozarjajo na škodo v ribištvu in turizmu. To prinese Hrvaški vsako leto sedem milijard evrov.

Vodja agencije za ogljikovodike Barbara Dorić je zatrdila, da bodo že v razpisu navedli stroge ukrepe za varovanje okolja.

Trenutno Hrvaška z lastnimi viri pokrije okoli 65 letne porabe plina, a upa, da bo z novimi vrtinami pokrila celotno domače povpraševanje.