Gen-I je bil cenejši od hrvaškega in nemškega ponudnika. Foto: BoBo
Gen-I je bil cenejši od hrvaškega in nemškega ponudnika. Foto: BoBo

Po besedah vodje hrvaškega urada za osrednjo javno nabavo Daria Jankovića cena ni bila edini kriterij, je pa bila odločilna pri izbiri enega izmed treh dobaviteljev, ki so se prijavili na aprilski razpis. Potrdil je, da je Gen-I ponudil za devet odstotkov nižjo ceno kot Hrvaško elektrogospodarstvo (Hep).

Za elektriko na 35 ministrstvih in uradih državne uprave bo hrvaška vlada slovenskemu ponudniku za dve leti odštela 93,1 milijona kun (12,4 milijona evrov), kar je 1,2 milijona evrov manj, kot bi odštela Hepu. V Zagrebu so sicer predvidevali, da bodo stroški za elektriko znašali 14,5 milijona evrov.

Za hrvaške medije je odločitev vlade značilna tudi na simbolni ravni, ker ne bo več poslovala z državnim podjetjem, ki je bilo praktično monopolist na trgu električne energije na Hrvaškem.

Na torkovi novinarski konferenci v Zagrebu je Gen-I predstavil svoje cene elektrike za gospodinjstva, ki so med pet in 15 odstotkov nižje kot Hepove. Bolj ugodne so tudi od nemškega dobavitelja RWE, ki tudi ponuja nižje cene elektrike, kot jih ima hrvaško elektrogospodarstvo.

Hep je aprila lani podražil svoje cene za 20 odstotkov, kar so upravičili s potrebo, da bi lahko uresničil investicije. Po junijskih predstavitvah konkurenčnih družb pa so napovedali, da bodo kmalu tudi oni porabnikom elektrike ponudili nekoliko nižje cene.