Cimosovoa usoda postaja čedalje manj rožnata. Foto: BoBo
Cimosovoa usoda postaja čedalje manj rožnata. Foto: BoBo

Cimos tako trenutno ne sme razpolagati s 25 milijonov evrov vrednim delom premoženja na Hrvaškem (gre za obrata v Buzetu in Roču), je poročal HRT. Po navedbah spletnih Financ blokada premoženja pomeni, da Cimos ne more biti prodan, česar pa v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) po pisanju časnika ne komentirajo.

Zainteresirani ponudniki bi sicer morali v sredo oddati ponudbo za nakup, v igri pa je po neuradnih informacijah zgolj nekdanji solastnik Preventa Global Nijaz Hastor. Italijani, Kitajci, Francozi in Španci so vsi po vrsti odstopili.

Hrvaška agencija za zavarovanje hranilnih vlog je konec februarja vložila tožbo v sporu, ki traja vse od leta 1999, saj Cimos še vedno ni vrnil vseh posojil, ki jih je najel pri bankrotirani Riječki banki.

Udarec po poslovnem rezultatu Cimosa
V Cimosu so doslej menili, da zaradi spora ni težav, tako so jim narekovala pravna mnenja. Zato tudi nimajo oblikovanih rezervacij. To pomeni, da bi celotni morebitno izgubljeni denar iz tožbe morali poplačati neposredno iz poslovanja, ki je še v izgubi.

Vložena tožba še ne pomeni, da bo to Cimos tudi dejansko izgubil. A viri blizu Cimosa po pisanju Financ pravijo, da je verjetnost izgube tožbe velika, saj "se je v Cimosu prej delalo zelo po kavbojsko".