Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.9 od 21 glasov Ocenite to novico!
false
Italijanske stranke so bančne račune pri NKBM-ju uporabile za transakcije z denarjem, pogosto izvirajočim iz kaznivih dejanj, kot sta davčna utaja in zloraba položaja, lahko tudi kot rezultat hudih kaznivih dejanj, povezanih z organiziranim kriminalom, so po navedbah časopisa Il Sole 24 ore ugotovili inšpektorji Banke Slovenije. Foto: BoBo
Aleš Hauc, NKBM
Nekdanji predsednik uprave NKBM-ja Aleš Hauc, ki je banko vodil od marca 2012 do konca februarja 2015, je dejal, da je bilo stanje na tem področju resda slabo, a da niso ničesar prikrivali. Foto: BoBo
VIDEO
Zaslišanje nekdanjih dire...

Dodaj v

Il Sole 24 ore: Italijanski državljani naj bi prali denar v NKBM-ju

Nekdanji direktor pravi, da niso ničesar prikrivali
25. september 2017 ob 17:33,
zadnji poseg: 25. september 2017 ob 17:44
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

NKBM naj bi italijanski državljani uporabljali za pranje denarja iz nezakonitih poslov in izogibanje italijanski davkariji in policiji, poroča italijanski poslovni časopis Il Sole 24 ore, sklicujoč se na poročilo Banke Slovenije.

"Umazanega denarja se raje ne pere doma. Bolje je zapustiti državne meje in stroga italijanska pravila na tem področju. Pa saj ni treba daleč, takoj za mejo s Slovenijo se namreč lahko zaneseš na Novo Kreditno banko Maribor - banko, ki naj bi jo nekateri italijanski državljani uporabljali za nezakonite transakcije, ki 'dišijo' celo po mafiji," med drugim navaja prispevek, pod katerega so se podpisali Cecilia Anesi, Gabriele Criuciata in Giulio Rubino.

Italijanske stranke so bančne račune pri NKBM-ju uporabile za transakcije z denarjem, pogosto izvirajočim iz kaznivih dejanj, kot sta davčna utaja in zloraba položaja, lahko tudi kot rezultat hudih kaznivih dejanj, povezanih z organiziranim kriminalom, so po navedbah Il Sole 24 ore ugotovili inšpektorji Banke Slovenije, ki so konec leta 2014 opravili celovit pregled poslovanja NKBM-ja.

Italijanski časopis na svoji spletni strani objavlja tudi kopijo naslovnice zaupnega internega zapisnika o omenjenem celovitem pregledu, ki jo je, kot pojasnjuje, dobil s pomočjo italijanskega centra za raziskovalno novinarstvo Irpi in slovenskega tednika Mladina, ki sta kopijo prejela od žvižgača.

Stranke, ki so jih pri centru Irpi povprašali o sumljivih poslih, to sicer zanikajo. "Pojasnjujejo, da so se za odprtje računa v Sloveniji odločili, ker da je to ugodno in le korak od meje, a po mnenju inšpektorjev slovenske centralne banke naj bi obstajal pravi pravcati vzorec, ki so ga poimenovali italijanska tipologija."

Denar naj bi se na računih Nove KBM znašel le za kratek čas, nato pa so ga dvignili v gotovini ali pa prenesli na druge račune podjetij, za to priložnost odprtih v Sloveniji, katerih edina vloga je bila skrivanje denarja pred italijansko davkarijo in policijo, še pojasnjuje Il Sole. Podjetja so tako odpirali v bližini meje, denimo v Sežani in Šempetru pri Gorici.

NKBM naj bi v letu 2014 dobil interno pooblaščenko za preprečevanje pranja denarja Vesno Rožanc, ki je pripravila jasno poročilo in ga predala vodstvu banke. V njem naj bi analizirala nit sumljivih bančnih operacij med oktobrom in marcem 2014 in predlagala smernice za delovanje v skladu z zakonodajo.

Skrito poročilo pooblaščenke za preprečevanje pranja denarja
"A namesto da bi sledilo njenim nasvetom, jo je vodstvo, takrat je banko vodil Aleš Hauc, odstavilo s položaja in za zadevo zadolžilo vodjo internega oddelka za varnost, nekdanjega agenta Sove Primoža Britovška. Ta je dosegel, da so Rožančevo odpustili, in pokopal njeno poročilo. Interese tujih strank je bilo treba zaščititi brez 'če' in 'toda'," dodaja časopis.

Resnico naj bi razkrili šele inšpektorji Banke Slovenije, ki so po sumljivem zaprtju pisarne Rožančeve preiskali NKBM in odkrili tudi njeno poročilo. Britovšek naj bi jim pozneje priznal, da ga je skril, ker naj bi bilo preveč kompromitirajoče.

NKBM ni preverjal izvora denarja?
Pri podrobnejši preiskavi so nato ugotovili, da je vodstvo banke leta 2013 sklenilo, da od strank ne bodo zahtevali potrdil o izvoru denarja, češ da bi to "škodilo komercialni dejavnosti". Seveda so se izognili tudi kakršnemu koli obveščanju vladnega urada za preprečevanje pranja denarja, dodaja Il Sole.

V vzorcu računov stotih strank, od tega 71 fizičnih in 29 pravnih, ki so jih inšpektorji preverili, je bilo tudi 29 italijanskih. Številni imetniki teh računov so med januarjem in novembrom 2014 dvigovali zajetne vsote gotovine. Skupni znesek dvigov je dosegel 2,8 milijona evrov, banka pa je to dopustila brez vsakršnega nadzora, opozarja časopis.

Ta poimensko navaja tudi nekatere od spornih italijanskih strank, med njimi videmskega politika iz vrst Severne lige ter podjetnike iz Kalabrije, Benetk in Vicenze. Med njimi so tudi taki, ki so italijanskim davčnim organom že znani zaradi poneverb.

Enega izmed njih, Luigija Cecchija, tožilstvo v Vicenzi tako preiskuje zaradi domnevne poneverbe v vrednosti več kot milijarde evrov. Od lanskega oktobra je v priporu zaradi utaje davkov prek t. i. davčnega vrtiljaka. Pri NKBM-ju je Cecchi v opazovanem obdobju dvignil skoraj pol milijona evrov gotovine.

Na zahtevo Banke Slovenije bi moral NKBM do 31. decembra 2015 odpraviti nepravilnosti in prijaviti vse morebitne pojave v slogu italijanske tipologije, še navajajo. "A omenjeni datum mine brez revolucij, zato centralna banka odredi novo inšpekcijo, v kateri je 107 tveganih strank in nove nepravilnosti".

Novi lastniki, nič sprememb
Novo KBM je aprila lani kupil ameriški sklad Apollo, kljub temu pa se, kot kaže, v banki ni spremenilo nič, dodaja časopis. Tako je na primer Britovšek še vedno na položaju. "Navsezadnje je vestno ščitil interese številnih tujih strank, ki so v teh letih obogatile banko," cinično sklene Il Sole 24 ore.

Jeseni 2014 so dobili poročilo Banke Slovenije, ki je v banki opravila nadzor nad tem področjem. To je razkrilo določene nepravilnosti. "Področje smo urejali, sistem ni bil v redu," je dejal in dodal, da kot je seznanjen, so to v banki celovito uredili šele v tem času.

Hauc: Stanje na tem področju je bilo slabo
Nekdanji predsednik uprave NKBM-ja Aleš Hauc, ki je banko vodil od marca 2012 do konca februarja 2015, je na današnjem zaslišanju pred parlamentarno preiskovalno komisijo o bankah dejal, da je bilo stanje na tem področju resda slabo, a da niso ničesar prikrivali.

"Dopuščam možnost, da so te osebe delale prek transakcijskih računov v banki v Novi Gorici," je dejal Hauc in dodal, da so zahtevali od pristojnih, to je od pooblaščenke za preprečevanje pranja denarja v NKBM-ju Vesne Rožanc, da o tem poroča: "Na poročilu o stanju smo čakali pol leta, čeprav bi ga morali dobiti v treh mesecih. Nato smo to službo oblikovali na novo in zaposlili novo osebo. A v tem času sem jaz že odšel iz banke."

Nad novico, da se italijanski časopis sklicuje na zaupno poročilo inšpektorjev Banke Slovenije o celovitem pregledu NKBM-ja konec leta 2014, je bil začuden. O tem ga je pred tedni spraševal novinar Mladine, čudi pa se, da krožijo po medijih te anonimke in da "zaupna poročila sploh lahko pridejo iz centralne banke".

Jeseni 2014 so dobili poročilo Banke Slovenije, ki je v banki opravila nadzor nad tem področjem. To je razkrilo določene nepravilnosti. "Področje smo urejali, sistem ni bil v redu," je dejal in dodal, da kot je seznanjen, so to v banki celovito uredili šele v tem času.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
JJstyle
# 25.09.2017 ob 18:14
NLB Iranu opere milijardico, NKBM italijanski mafiji bog si ga vedi koliko... Bravo, kar tako naprej. Iz dneva v dan bolj zaupam slovenski pravni državi.
aless70
# 25.09.2017 ob 18:13
Bravo, bravo!.
.
Raja pa maltene rektalni pregled, ko hočeš na pošti plačat položnico.
ThEPaNdAIcE
# 25.09.2017 ob 18:18
Hehe, s kaksno lahkoto se to pri nas izrece, cetudi si za to odgovoreb... "sistem ni bil v redu", "dopuscam moznost", "stanje je bilo slabo, ampak nicesar ne prikrivamo"...

Dopuscam moznost da sem danes oropal in ustrelil mimoidocega, kar sicer ni v redu in je slabo, vendar nicesar ne prikrivam. Na podlagi tega seveda nisem kriv nicesar, predlagam da me oprostite.
Kekec99
# 25.09.2017 ob 18:12
Za kaj takega potrebuješ mafijo na obeh straneh meje. Bomo videli kaj bo z italijanskimi in kaj z našimi mafijozi.
gregori
# 25.09.2017 ob 17:51
A naši maherji perejo pa v italijanskih bankah?
SpicyWeiner
# 25.09.2017 ob 17:43
Kako se že temu reče? Tisto, ko so nas novinarji in politiki prepričevali, da je to v redu.. kaj je že... aja, sej res:

NACIONALI INTERES
misterij1234
# 25.09.2017 ob 18:33
Vlada Cerar Mirkota vestno zahteva ,da njegovo ljudstvo pri plačevanju položnic v banki,pošti obvezno izroči osebno izkaznico iz katere zaposleni prepiše vse tvoje osebne podatke in nato se prične operacija vnašanja položnic in to ne katerih si bodi,temveč tistih ko plačujemo kot porabniki storitve ali plačilo uslug.Pralci mijardnih vsot v DVEH največjih bankah v državi pa osebnih dokumentov nimajo,imajo pa svoje zastopnike kot osebke na najvišjih položajih.Prav ti osebki,ki so bili in so še znani jih vlada zaščiti in napada preiskovalca.
Celt
# 25.09.2017 ob 18:40
NLB, NKBM itd... brez problema miljone.
... ti pa ko plačaš položnico... hop takoj pokaži osebno kdo si.
Da slučajno ne pereš denarja...
... butasta država.
ciracara
# 25.09.2017 ob 18:44
Hobotnica je večja kot smo mislili!

Slovenija je mafijska država!
Bivši uporabnik
# 25.09.2017 ob 18:50
Zanimivo. V banki je za nadzor zadolžen nekdanji kader Sove, ki je zataškal poročilo pooblaščenke? Si to lahko razlagam tako, da imamo mafijo v državnih strukturah?
perpetruum
# 25.09.2017 ob 18:20
Napačnega so iz banke vrgli, pa je žvižgač ratal. Če sokrivcu ne zrihtaš dobre službe drugje ga pusti na meru!!
presenečen
# 25.09.2017 ob 18:58
Važno da so razlastninili male državljane, ko so čakali v vrstah pred okenci in vplačali 500€. Čudno da se komu ne utrga.
generacija56
# 25.09.2017 ob 18:47
Kaj to koga čudi?
Že pred leti zapisana trditev, nikoli oporečena:
Slovenija je raj za Italijansko mafijo.
Pa je čisto vseeno, če vlada Kalimero ali Cmerar...
Show za ovce pa gre naprej....
Je na Dobu košarkarska ekipa sploh kompletna ali pa je kapetan preveč odsoten?
Na svobodi...
MaliPandit
# 25.09.2017 ob 18:43
Pa kje mi to živimo?
Emmure
# 25.09.2017 ob 18:31
ni ga v SLo človeka,ki je pri koritu in ne krade.lopovi vsi po vrsti.
gesan
# 25.09.2017 ob 18:54
Tam kjer je hauc je tudi bauc!
BAnka ali pošta.
Čisto vseeno!
TIpičen primer sistemskega prisklednika, ki v tej državi celo lahko živi v prepričanju ,da je nedotakljiv!
In to še upravičeno!
toolovaj
# 25.09.2017 ob 18:23
To je nadaljevanje tradicije LB-ja in kasneje NKB-ja. Poiščite na spletu (yotubu) Vzporedna Ekonomija Niko Kavčič Avt L Bizilj.
Sklonjen
# 25.09.2017 ob 20:06
Bravo SDS in bravo Anže Logar. .. dobro delo prej ali slej obrodi sadove. .. očitno je to tudi nalezljivo ; )
samburin
# 25.09.2017 ob 18:29
In Rožleti so spet presenečeni! Koliko mafij poleg domače še pere denar v močvari?
SF
# 25.09.2017 ob 19:59
Če tega ne bi objavil oni Jajotov portal, bi bili tu tiho kot miši...
gesan
# 25.09.2017 ob 18:57
aless70
# 25.09.2017 ob 18:13
Bravo, bravo!.
.
Raja pa maltene rektalni pregled, ko hočeš na pošti plačat položnico.
..............................
Res je!
Na nekom se pa sistem res mora znest!
Drugače bi mislili, da je zaribal...
:)
if
# 25.09.2017 ob 20:56
Spremljajte Nova 24 TV, ki edina prenaša parlamanetarne razprave na temo NLB mednardona pralnica denarja, ki se ji sedaj pridružuje še NKBM mednarodna pralnica denarja:

Pridružujem se stališču komentatorja pirat1, # 25.09.2017 ob 20:32!"

RS z vseh njenih vrhov vodi kriminal!
Organi, ki so odgovorni za ukrepanje, so impotentni, ker jih vodi prej omenjen kriminal. Enako velja za medije!

RS vodi in obvladuje kriminal!
anjago2
# 25.09.2017 ob 20:45
miljarda iranska z NLB ni več aktualna?
25kur
# 25.09.2017 ob 20:12
vedno nam morajo tujci povedat za milijonske kraje naši dragih sodržavljanov, isto so italjani povedali za zvonove in NLB pralni stroj. naše inštitucije pa so sami sebi namanjene
slaya
# 25.09.2017 ob 19:22
Ko morajo tuji novinarji igrati četrto vejo oblasti pri nas, ker so naši moči združili s prvo vejo oblasti, vlado.
gesan
# 25.09.2017 ob 18:56
gregori
# 25.09.2017 ob 17:51
A naši maherji perejo pa v italijanskih bankah?
...........................
Saj našim sploh ni treba prat!
Pri nas so grabežljivci povsem legalna in zaščitena kasta!

Edinmo kar morajo je to, da svojo grabežljivost potuhnejo na neko "kajmansko" otočje.
piskotoksiq
# 25.09.2017 ob 18:50
Hitra kalkulacija ... 29 italijanskih ... skupni znesek dvigov je dosegel 2,8 MIO. 2.800.000 / 29 = 96.551 EUR na 'osebo' v obdobju 10 mesecev, kar znese ca. 9.500 EUR na mesec oz. še manj, če naj bi od vseh oseb le ena uspela dvigniti pol milijona ... torej 2.3 mio med 28 'podjetij' v dobi 10 mesecev kar znese približno 8.000 EUR na enega ... Taka je 'igra' številk? Brezvezna novica torej seveda če so ŠTEVILKE navedene v članku PRAVE!! In ne tako kot so se recimo pri pranju Iranskega denarja 'zmotili' za tri ničle ... In policaj, ki je preiskoval je sam padel z lestve in se pri tem ubil ... KJE JE ZDRAVA PAMET SLOVENIJE????
JJstyle
# 25.09.2017 ob 18:49
@ciracara

To vedo že vsi v EU, samo Slovenci še živimo v samoiluziji poštenega in nadpovprečno marljivega naroda. Za slabo tolažbo, v Italiji, Bolgariji, Romuniji je še huje.
gravitacija
# 25.09.2017 ob 19:14
me znima kaki pralni prašek uporabljajo,ob takih količinah pranja ja bankrotiraš :D
janezjanez
# 25.09.2017 ob 18:56
Slovenija je mafijska država!

Me res, Italjani, Iranci, juznjaki,...vsi lako prejeo denar v SLO brez problema. Da ne govorimo se o razni mafiji, ki jim nihce nic ne more (noce). Banana republika!
samburin
# 25.09.2017 ob 18:37
@ misterij1234
Tudi Cerar je misterij-
amigo
# 25.09.2017 ob 21:22
Slovenija moja dežela. Slovenija-kdor le more, krade.
Sklonjen
# 25.09.2017 ob 21:15
Danilo Turk bi rekel; To danes ni prvorazredna tema :O
AMFIBIJA
# 25.09.2017 ob 20:52
Kot nevarna se zadeva ceni,
da še isti hip se jo izbriše,
ko ime Irana se zapiše
in Irance bežno se omeni.

Vsakršna podobnost je slučajna,
je Italija povsem drugačna,
v primerjavi s Perzijo prav mlačna,
vse ostalo pa je bančna tajna.
Yeru
# 25.09.2017 ob 20:12
Kdo pa je Italianski lastnik Mladine, in kdo v ozadju le tega??...aja Gregija to ne zanima ampak isti casopis se pa gre raziskovalno novinarstvo IT mafije v SI bankah... razumi kdor more.
akulinakul
# 25.09.2017 ob 20:04
Dj poglejte kdo je za appolo skladom :)
gesan
# 25.09.2017 ob 19:57
qwasyx
# 25.09.2017 ob 19:06
tranzicija, tranzicija, in še enkrat tranzicija, smo pač tranzitna država, ni kaj
.............................
In ta tranzicija bo trajala do naslednje tranzicije...
Dober izgovor!

Zdaj bom jaz tudi rekel, da sem se ga napil v tranziciji med pijanduro in ozdravljenostjo, ko me bodo zalotili za volanom.
:)
smeško 562
# 25.09.2017 ob 23:18
hehehe, nič novega. Iranci so prali čez rdečo hranilnico, Italijani pa čez modro. Plačamo pa slovenski davkoplačevalci.
One-trick pony
# 25.09.2017 ob 22:40
Ob tej novici je najprej treba pogledat, ali so bili v času pranja denarja na vodilnih položajih naši ali njihovi. Če so bili naši, bomo problem minimaliziral, če njihovi, ga bomo prenapihovali!
Rosimario
# 25.09.2017 ob 22:24
Jaz kot direktor o tem nič ne vem zato pa sem direktor.Pa kam mi je ta jnica ušla ,da mi večji reklc preko Pošte naroči!
sempetrc
# 25.09.2017 ob 22:19
Nič videl, nič slišal, me ni bilo doma, če pa sem bil, sem pa spal!
pingo69
# 25.09.2017 ob 19:48
Pa to ne moreš verjet , kako so ti slovenčki iznajdljjivi. Pa v teh leti samosvojitve so si že prisvoili ali dobili ali pokradli na milijone in milijone eurov. Bravo naši sodržavljani. Mi mali pa daleje z jurčkom mesečno.
qwasyx
# 25.09.2017 ob 19:06
tranzicija, tranzicija, in še enkrat tranzicija, smo pač tranzitna država, ni kaj
Bivši uporabnik
# 25.09.2017 ob 18:54
piskotoksiq,
kdo je padel z lestve?
hodse.srat
# 29.10.2017 ob 21:35
Kaj si misli Bruxelles o nas??????
ap
# 01.10.2017 ob 07:41
BOTER IN ŠAH

Boter mali, mafijski padalček,
nekam znan se zdi nam po opisu,
a ne gre soditi ga po vtisu,
majhen si odprl je predalček.

Poštni le, samo za skrajno silo,
da privarčevano v njem bi shranil
in pred konkurenco to obranil,
naokrog pogledal je prav milo.

Pa so, glej, na prste mu stopili,
češ da rok si dobro ni izplaknil,
ko v predalček je prihranke vtaknil,
za tatu so brž ga razglasili.

So o njem vse slábo raztrobili,
češ, poglejte, kaj se nam dogaja,
kakšna kuga tu pri nas razsaja,
krivce glavne zdaj smo vse razkrili.

Boter mali, torej majhna riba,
ki oddal je poštno nakazilo,
gledal je nedolžno, skrajno milo,
saj posredi je nedolžna hiba.

Tisto, kar hoteli so prikriti
večji botri in pa bolj pretkani,
tisto s tem ostalo bi ob strani,
lažje bi se moglo pozabiti.

Da je skozi večji vhod, a stranski,
v drugo hišo smuknil kot padalec
neki mnogo težji varčevalec,
ni bil šah, a bil je gost iranski.
smartass2011
# 27.09.2017 ob 06:35
http://www.rtvslo.si/svet/italijanski-mafijec-slovenijo-oznacil-za-mafijski-raj/250622
smartass2011
# 27.09.2017 ob 06:34
10. februar 2011: Italijanski mafijec Slovenijo označil za mafijski raj
Wasabi
# 25.09.2017 ob 20:55
Pričakovati, da so banke poštene je pač totalna bedarija.
Sklonjen
# 25.09.2017 ob 20:23
@slaya ... komentar na mestu!!!
Kazalo