Bitcoin so trenutno najbolj vredna valuta, ki je ni izdala nobena centralna banka. Foto: EPA
Bitcoin so trenutno najbolj vredna valuta, ki je ni izdala nobena centralna banka. Foto: EPA

Dohodnina se v posebnih primerih ne plača od dobička iz kapitala, od odsvojitve premičnin in od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov. "Skladno z navedenim se od dobička iz kapitala, ki ga fizična oseba dosega s prodajanjem bitcoinov, ne plača dohodnina," so zapisali na Dursu.

A država je svoje lovke vseeno stegnila tudi na to področje. Svoj del pogače si namreč odreže pri dohodku, ki ga fizična oseba dosega pri t. i. "rudarjenju" bitcoinov, in sicer kot drugi dohodek po zakonu o dohodnini. Višina dohodka v evrih je določena z vrednostjo bitcoina v evrih v času, ko je bil dohodek prejet. Ocene v zvezi z obsegom dobička iz trgovanja z bitcoini pri Dursu sicer še nimajo, nadzor nad tem pa izvajajo prek prilivov na transakcijske račune in odlivov z njega.

Po pojasnilih Dursa se bitcoin v Sloveniji sicer ne šteje za denarno sredstvo niti ne za finančni instrument. Enaka pravila veljajo tudi za druge "istovrstne virtualne valute, ki delujejo na podoben način kot virtualna valuta bitcoin". Za en bitcoin je trenutno treba odšteti okoli 656 evrov.