Najnovejši predlog želi lastnike več nepremičnin prisiliti, da začnejo neuporabljene površine ponujati trgu. Foto: Thinkstock
Najnovejši predlog želi lastnike več nepremičnin prisiliti, da začnejo neuporabljene površine ponujati trgu. Foto: Thinkstock
Vikendice enako obdavčene kot stanovanja

Minister za finance je ta teden koaliciji in strokovni javnosti predstavil nove stopnje nepremičninskega davka. V novem predlogu bodo - nekoliko presenetljivo - lastniki stanovanj enako obdavčeni kot lastniki vikendov.
Presenetljivo zato, ker je po prvem predlogu veljalo, da mora biti luksuz bolj obdavčen in da bo višja obdavčitev lastnike prisilila v oddajanje ali prodajo nebivalnih prostorov. Poglejmo torej, zakaj si je država premislila, če bi po njihovih izračunih lahko v blagajno takšna obdavčitev prinesla 40 milijonov evrov.

V Sloveniji ima dobrih 150.000 lastnikov več kot dve nepremičnini. V prvem predlogu je Čufer načrtoval, da bo te lastnike obdavčil po višji, 0,45-odstotni stopnji; tri mesece pozneje pa bo - kot kaže - vikend, prazno stanovanje, stanovanje v najemu, obdavčeno prav toliko kot nepremičnina, v kateri bivate.

Vlada slabša razpoloženje kupcev
Z znižanjem davčne stopnje je država izgubila 40 milijonov evrov. Razlog pa ni v popuščanju, pojasnjuje nepremičninski agent Frano Toš: "Izogibanje temu plačilu je relativno enostavno, tisti lastnik, ki ne želi prodati stanovanja, ali pa plačati višje davčne stopnje, enostavno spremeni stalno prebivališče enega izmed družinskih članov in tako stanovanje statusno ni več prazno."

To bi lastnikom oziroma njihovim članom zaradi nujne menjave dokumentov povzročilo dodatne stroške, drago pa bi stalo tudi državo. "Kar je najpomembnejše - treba je nadzirati, ali tam tudi zares kdo prebiva, porablja vodo, elektriko. Tega pa ne znamo, ali z majhnimi stroški ne moremo izvesti. Tako bi se celotni namen razlikovanja davčnih stopenj popolnoma izmaličil," je pojasnil davčni svetovalec Darko Končan.

Vsi ti razlogi bi se lahko upoštevali že v prvem predlogu finančnega ministra. Napovedi visokih obdavčitev namreč še poslabšujejo razmere na nepremičninskem trgu. "Država s svojim komuniciranjem dodatno slabša klimo. V takih okoliščinah se racionalen kupec ne odloča za nakup," ocenjuje Toš. Tak primer je podjetje Akrapovič, ki je prav zaradi dodatnih davčnih obremenitev zaustavilo širitev proizvodnje v Črnomelj.

Vikendice enako obdavčene kot stanovanja