Juan se je
Juan se je "pridružil" dolarju, evru, funtu in jenu. Foto: Reuters

Na podlagi te se potem določajo vrednosti vseh preostalih. Poleg juana so v košarici še dolar, evro, funt in jen. Po novem bo v košarici pet valut. Vključitev juana v košarico, na kar Peking gleda kot na priznanje svojega pomena v mednarodnem finančnem sistemu, je podpirala izvršna direktorica IMF-a Christine Lagarde, nihče pa ni bil proti. IMF pravi, da juan izpolnjuje vse pogoje. Lagardova je dejala, da gre za "pomemben mejnik pri vključevanju kitajskega gospodarstva v globalen finančni sistem".

Kitajska je morala predtem uresničiti nekaj reform, ki v bistvu pomenijo večji dostop tujine do kitajskega tečajnega trga. Juan je moral izpolniti pogoj, da se ga res kaj uporablja za mednarodna plačila in je prosto dostopen. Vključitev juana v košarico naj bi v prihodnjih letih povečala povpraševanje po tej valuti, ki bo morda zalegla za večji delež svetovnih denarnih rezerv. Za zdaj naj bi imela vključitev juana le simbolično vrednost.

Trenutno so v košarici štiri valute, med katerimi je najpomembnejši dolar, ki zavzema 41,9-odstotni delež. Tak bo ostal tudi po vključitvi juana, največ pa bo izgubil evro, ki naj bi z zdajšnjega 37,4-odstotnega deleža padel na 30,93-odstotnega. Funt zavzema 11,3-odstotni delež, jen pa 9,4-odstotnega in obe valuti bosta prav tako nekaj izgubili.