IMF Sloveniji napoveduje boljšo rast, kot jo je oktobra, a obenem opominja, da se bo v primerjavi z obdobjem 2014/2015 precej upočasnila. Foto: EPA
IMF Sloveniji napoveduje boljšo rast, kot jo je oktobra, a obenem opominja, da se bo v primerjavi z obdobjem 2014/2015 precej upočasnila. Foto: EPA
IMF Sloveniji izboljšal napoved

Vodja misije Mednarodnega denarnega sklada (IMF) za Slovenijo Nikolaj Kirov Georgijev je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani državi napovedal manjšo rast kot v letih 2014 in 2015, predvsem zaradi precejšnjega zmanjšanja obsega naložb. V obdobju 2016/2017 naj bi po napovedih sklada dosegla od 1,9 do 2 odstotka, na srednji rok pa naj bi se ob upoštevanju zdajšnjih politik gibala okoli 1,5 odstotka.

IMF Sloveniji zato svetuje ukrepanje na treh področjih: nadaljnje čiščenje bilanc bank in podjetij, še posebej malih in srednjih, zmanjševanje primanjkljaja in dolga države ter pospešitev privatizacije in izboljšanje korporativnega upravljanja in poslovnega okolja.

V tej luči predlagajo, naj se proračunski primanjkljaj letno znižuje za 0,6 odstotne točke, dokler ne bo dosegel nič, nato pa naj se ohranja na tej ravni, dokler javni dolg ne bo padel pod 60 odstotkov BDP-ja. Za to pa bodo po njihovem mnenju potrebni dodatni ukrepi, kot je zmanjševanje stroškov za plače v javnem sektorju v odstotku od BDP-ja in pa tudi čimprejšnja pokojninska reforma.

Kot pozitivno je ocenil skorajšnje končanje prodaje NKBM-ja ter priprave na prodajo tudi NLB-ja. A pri slednjem je bil kritičen do načrta, da bi NLB prodajali prek prve javne ponudbe delnic (IPO), saj bi s tem težko privabili strateške vlagatelje. Prav tako se mu ne zdi preveč smiselna namera, da v NLB-ju noben vlagatelj ne bi smel imeti večjega deleža kot država, torej 25 odstotkov plus eno delnico.

IMF Sloveniji izboljšal napoved