Tudi na borzi v Madridu so danes dopoldne delnice poskočile, osrednji indeks pa je pridobil več kot tri odstotke. Foto: EPA
Tudi na borzi v Madridu so danes dopoldne delnice poskočile, osrednji indeks pa je pridobil več kot tri odstotke. Foto: EPA

Res je, takšnih upov je bilo na borzah že precej in po kakšnem dnevu ali dveh optimizma je vedno sledilo kruto spoznanje: politiki so bolj kot ne impotentni pri reševanju krize. Tudi tokrat nekateri svarijo, da se utegnejo kupci delnic ujeti v bikovsko past in da medvedjega trenda še ni konec. Kakor koli, borzi v Parizu in Frankfurtu sta do 15. ure pridobili okrog štiri odstotke, le malenkost manjši pa je bil pribitek v Londonu.

Belgija z nižjo bonitetno oceno
Pričakovano so največjo rasti doživele bančne delnice. Francoska BNP Paribas se je podražila za skoraj deset odstotkov. Vrednost evra se je povzpela do 1,34 dolarja. Razmere seveda vseeno ostajajo napete. Časnik La Stampa je sicer razveselil vlagatelje, saj je zapisal, da naj bi Italiji na pomoč priskočil Mednarodni denarni sklad, ki pa je zanikal novico o 600 milijard evrov vrednem reševalnem svežnju. Agenciji Moody's in S & P (zadnja na AA, kar je četrta najvišja investicijska stopnja) sta medtem znižala bonitetno oceno Belgiji, večina pa se boji, da bo Francija izgubila popolno oceno trojni A.

Finančne krivulje: Madžarska do prejšnjega tedna zavračala tujo pomoč


Druga največja evropska turistična agencija se je izognila bankrotu
Delnice britanske potovalne agencije Thomas Cook so se povzpele za 50 odstotkov, saj se je podjetje dogovorilo z bankami dogovorilo o novih 200 milijonih funtov posojila, s čimer je vsaj začasno rešeno. V prejšnjem tednu so delnice v samo enem dnevu strmoglavile za 70 odstotkov, saj so se vlagatelji ustrašili, da bo podjetje zaradi nespretnega vodenja in slabem povpraševanju po njegovih aranžmajih propadlo.

Črni petek izpolnil pričakovanja

Newyorški Dow Jones (11.231 točk) se je v petek sedmič zapored znižal in tedenski ravni izgubil 4,8 odstotka. Črni petek, vesel dan za trgovce, ko so potrošniki zaradi popustov kupci pripravljeni odpreti svoje denarnice, je izpolnil pričakovanja, saj je bila prodaja rekordna in za 6,6 odstotka višja kot lani. Očitno so ameriški potrošniki še vedno v dobri kondiciji. Danes sledi še kibernetski ponedeljek (Cyber Monday), ko je pričakovati še visoko prodajo po spletu.

Tečaji delnic v prvi kotaciji Ljubljanske borze

NOVA KBM

+8,18 %

3,635 EUR

GORENJE

+5,46 %

5,00

LUKA KOPER

+2,53 %

8,10

TELEKOM

+1,25 %

64,80

MERCATOR

+0,47 %

172,50

KRKA

+0,28 %

49,69

PETROL

-0,62 %

160,00

INTEREUROPA

-4,11 %

0,70


Nova KBM dražja za osem odstotkov
Tako kot na tujem so se tudi na Ljubljanski borzi najbolj opomogle bančne delnice. Vrednost Nove KBM je ob 18 sklenjenih poslih porasla do 3,64 odstotka, kar pomeni osemodstotno rast. Cena Gorenja se je vrnila na pet evrov. S Krkinimi delnicami je bilo za več kot pol milijona evrov prometa, z Mercatorjevimi pa za več kot 300 tisoč evrov. Njuna tečaja sta porasla v okviru polovice odstotka. Med delnicami, ki sestavljajo SBI TOP (zvišal se je za 0,9 odstotka, na 616 točk), so se pocenile le Petrolove.