Informacijska pooblaščenka meni, da so zahteve GZS-ja glede piškotkov neargumentirane. Foto: BoBo
Informacijska pooblaščenka meni, da so zahteve GZS-ja glede piškotkov neargumentirane. Foto: BoBo

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je v petek od vlade zahtevala spremembo zakona o elektronskih komunikacijah v delu, ki se nanaša na uporabo piškotkov na spletnih straneh, saj naj bi bil zaradi tega močno prizadet slovenski del spleta, tako glede obiska kot prihodkov.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar pa meni, da so navedbe GZS-ja povsem brez argumentov. "Kar se tiče podatkov o padcu prihodkov od prodaje v spletnih trgovinah pa menimo, da gre za popolno zavajanje. Piškotki, ki so nujni za delovanje spletnih trgovin, so namreč izjeme in jih spletni trgovci lahko uporabljajo tudi brez privolitve posameznika, tako da razlog za domnevni padec prav gotovo niso piškotki, temveč drugi razlogi, če sploh seveda obstajajo. Naj bo to splošna gospodarska kriza, dvig ddv-ja ali celo čas dopustov – pošteno bi bilo podrobno analizirati vzroke, ne pa tega izkoriščati za populistične napade na zakonodajo, ki varuje uporabnike spleta," je informacijska pooblaščenka zapisala v sporočilu za javnost.

Glede manjše obiskanosti spletni strani pri Nataši Pirc Musar menijo, da je mogoče, da imajo nekateri upravljavci spletnih strani manj izmerjenega, ne pa tudi manj dejanskega obiska, saj nekateri uporabniki medomrežja v skladu z novimi pravili ne sprejmejo piškotkov, drugi pa jih v celoti blokirajo, kot jim svetujejo nekatere spletne strani.

Navedbe GZS-ja zavračajo tudi na ministrstvu
Na navedbe GZS-ja so se odzvali tudi na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, kjer menijo, da bi podjetja morebitne negativne učinke novih pravil lahko omilila s pravočasnimi pripravljalnimi ukrepi, kot so predhodno obveščanje uporabnikov o prihajajočih spremembah delovanja njihovih spletnih strani in prilagoditev spletnih strani pred skrajnim rokom za uveljavitev novih pravil.

"Iz zatrjevanega padca obiska in prihodkov zadevne panoge v prvem mesecu po začetku izvajanja obveznosti zakona o elektronskih komunikacijah hkrati tudi ni mogoče sklepati na trajne ali dolgoročne negativne učinke, ko se bodo tudi uporabniki privadili na novo ureditev. V tako kratkem obdobju se hkrati tudi ne da oceniti, kolikšen delež tega zatrjevanega padca gre morebiti na račun sezonskih nihanj, saj je trenutno tudi obdobje poletnih šolskih počitnic in letnih dopustov," menijo na ministrstvu.