Trimo je zdaj v rokah družbe, ki ima pod seboj 40 podjetij v desetih državah. Foto: Goran Rovan
Trimo je zdaj v rokah družbe, ki ima pod seboj 40 podjetij v desetih državah. Foto: Goran Rovan

Innova je z nakupom trebanjskega podjetja Trimo prvič neposredno investiral v Slovenijo in s tem nadgradil svoje izkušnje na področju gradbenih materialov. Z naložbo so v skladu zadovoljni. "Zelo smo ponosni, da smo postali večinski delničar tega visoko inovativnega podjetja," je v skupnem sporočilu za javnost Trima in sklada zapisal nadzornik naložbe Andrzej Bartos.

V skladu so med Trimovimi izdelki navdušeni predvsem nad rešitvijo Qbiss one, ki je vse bolj prisotna na najzahtevnejših področjih in trgih. Med drugim jo uporabljajo v Veliki Britaniji na letališču Heathrow, v produkcijskem centru McLaren in na številnih prodajnih mestih družbe Porsche.

Neuradna cena: 50 mio. evrov
Sklad je v ponedeljek podpisal kupoprodajno pogodbo za nakup 97,45-odstotnega deleža Trima in 44,9-odstotnega deleža v podjetju Trimo MSS skupaj z odkupom bančnega dolga desetim slovenskim bankam in drugim kreditnim institucijam. Nakup, za katerega naj bi Poljaki po neuradnih informacijah odšteli okoli 50 milijonov evrov, naj bi bil dokončan v prvem četrtletju prihodnjega leta, ko bodo izdana tudi formalna soglasja in izpolnjeni pogoji za nakup.

Poleg sklada Innova se je za Trimo sicer potegovalo tudi irsko podjetje Kingspan.

Obširen portfelj
Innova Capital je vodilno srednje veliko zasebno kapitalsko podjetje v srednji Evropi. Družba je bila ustanovljena leta 1994, do danes pa je investirala že več kot 600 milijonov evrov v približno 40 podjetij v desetih državah.

Trimo je nekdaj veljal za eno uspešnejših slovenskih podjetij. Ob izbruhu finančne in gospodarske krize ter upadu gradbene dejavnosti je zabredlo v težave. Bremenila ga je tudi zadolženost, ki je bila posledica notranjega odkupa podjetja, na čelu katerega so bili nekateri vodilni v družbi, med njimi dolgoletna direktorica Tatjana Fink.

Leta 2013 so ga pred insolventnostjo rešile banke in družba pod novim vodstvom izvaja finančno in poslovno prestrukturiranje. Lani je tako spet začela poslovati z dobičkom, letošnji poslovni rezultati pa naj bi bili še bistveno boljši.