Zahtevajte račun za to, kar ste plačali, opozarja prva tržna inšpektorica. Foto: BoBo
Zahtevajte račun za to, kar ste plačali, opozarja prva tržna inšpektorica. Foto: BoBo
pokopališče, žale, 1. november, prvi november, sveče, cerkev

Pred 1. novembrom, dnevom mrtvih, se občutno poveča prodaja sveč, cvetličnih aranžmajev in cvetja. V tem času poteka tudi koordinirana akcija nadzora večjega števila inšpektoratov (okoljskega, tržnega ter davčne in carinske uprave) na tem področju.
Njihov namen je preprečevati sivo ekonomijo pri prodaji cvetja, cvetličnih aranžmajev in nagrobnih sveč, gre pa za del akcije Vklopi razum, vzemi račun. Kakšni so prvi vtisi nadzora, ki sicer še poteka in ali porabniki zahtevajo račun, je pojasnila Andrejka Grljič, glavna tržna inšpektorica: "V dosedanjih nadzorih smo ugotovili, da ljudje to bistveno bolj spoštujejo, kot so do zdaj."

Sledijo tudi prodajalcem sveč
Ponudniki blaga morajo imeti stojnice označene z navedbo podjetja in sedežem trgovca, blago pa mora imeti vidno označeno ceno. Kdo torej lahko še prodaja cvetje in cvetlične aranžmaje poleg registriranih trgovcev? "To so lahko tudi kmetje, ki opravljajo dejavnost in od tega prejemajo katastrski dohodek, s tega naslova so obdavčeni, ali pa vodijo posebne knjige evidence, ali pa imajo dopolnilno dejavnost na kmetiji," je razložila Grljičeva.

Inšpekcijske službe ministrstva za kmetijstvo in okolje preverjajo tudi prodajo sveč, in sicer kdo so proizvajalci oz. kdo prodaja te sveče, da se na podlagi evidenc lahko preveri, kaj se nato dogaja z odpadno embalažo, je povedala inšpektorica.
Pomislite tudi na embalažo
V času spomina na mrtve želimo okrasiti grobove s cvetjem in svečami, a spomin na umrle ni povezan s količino in številom sveč, ki bodo kmalu postale odpadek. Podatki iz preteklih let kažejo, da gre v predelavo le tretjina odpadnih nagrobnih sveč, preostale pa le obremenjujejo okolje. Zato inšpektorica Grljičeva poziva, naj kupujemo razgradljive sveče in pri tem vedno zahtevamo račun za to, kar smo pošteno plačali.

Prek kampanje Zbudimo se! porabnike tržni inšpektorat poziva, da lahko vsak primer neizdaje računa prijavijo pri njih ali na pristojni davčni inšpekcijski organ.