Do 1. oz. 15. novembra bodo preverjali izdajanje računov ter evidentiranje prometa, tudi preko prikritih nakupov, so sporočili s finančne uprave (Furs). Foto: BoBo
Do 1. oz. 15. novembra bodo preverjali izdajanje računov ter evidentiranje prometa, tudi preko prikritih nakupov, so sporočili s finančne uprave (Furs). Foto: BoBo

Do 1. oz. 15. novembra bodo preverjali izdajanje računov ter evidentiranje prometa, tudi preko prikritih nakupov, so sporočili s finančne uprave (Furs) in dodali, da bodo posebno pozornost namenjali tudi nadzoru nad zaposlovanjem in delom na črno, selektivno pa bodo opravljali še nadzor na področju posameznih uredb o okoljskih dajatvah ter nadzor namenske uporabe goriva v prevoznih sredstvih in delovnih strojih zavezancev.

V primeru hujših kršitev zakonodaje bodo inšpektorji lahko zasegli listine, predmete, evidence in druge dokumente ter prepovedali opravljati dejavnost.

Nadzor izboljšal spoštovanje pravil
Ciljni nadzor, ki je bil v dejavnosti svečarstva, cvetličarstva in vrtnarstva opravljen lani, je vplival na dvig prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti, ugotavljajo na Fursu. Medtem ko so v preteklih letih v teh dejavnostih ugotavljali nepravilnosti v skoraj 40 odstotkih vseh postopkov nadzora, so jih lani le še v slabih šestih odstotkih.

Tudi dejavnost vulkanizerstva je bila na podlagi izkušenj iz preteklih let opredeljena kot tvegana. Leta 2012 so nepravilnosti ugotovili v več kot 50 odstotkih vseh opravljenih postopkov, lani pa se je ta delež zmanjšal na 13 odstotkov.

Na Fursu potrošnike pozivajo, naj za vsako plačano blago ali storitev zahtevajo in vzamejo račun, saj s tem zavarujejo svoje potrošniške pravice in pomagajo preprečevati nelojalno konkurenco in sivo ekonomijo.