Vlada si je med drugim za cilj postavila privabljanje tujih vlagateljev. Foto: EPA
Vlada si je med drugim za cilj postavila privabljanje tujih vlagateljev. Foto: EPA

Vsaka vlada si za cilj postavi privabljanje tujih vlagateljev, na tem področju pa nas močno prehitevajo sosednje in druge evropske države. Poleg tega so kljub združitvi upravljavcev državnega premoženja v Slovenski državni holding (SDH) državne naložbe še vedno razdrobljene.

Vlagatelji nas opažajo, ne vedo pa, kam se obrniti, naložbene priložnosti so namreč razdrobljene. Po novem bodo informacije dobili v posebnem katalogu, v njem bodo izbrane naložbe, tiste državne bodo portfeljske, ne pa tudi pomembne ali strateške. Kdor bo želel odpirati proizvodnjo, kupiti zemljišče ali halo, bo pomoč dobil v One Stop Shopih, posebnih točkah po regijah.

"Njihov namen je, da investitorja peljejo od koraka do koraka, torej po vseh korakih, ki so potrebni, da investicija zaživi," pojasnjuje državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Aleš Cantarutti.

Katalog bo vključeval tudi zemljišča za nakup. Cene zemljišč so bile doslej visoke in so vlagatelje odvračale. "Jeseni začenjamo izvajati "roadshowe" po slovenskih občinah, kjer bomo župane, ki imajo takšna zemljišča in cone, skušali prepričati, da spustijo cene zemljišč nad nivo, ki ga seveda dopušča zakonodaja," je še povedal Cantarutti.

Ker bolj oddaljeni vlagatelji raje pogledujejo za vzhodno Evropo, Poljsko, Češko, Slovaško, jih želi vlada usmeriti k nam. Do konca leta je načrtovanih nekaj naložbenih konferenc, za začetek predstavitev v Nemčiji in Avstriji, pa tudi na Japonskem, v Turčiji in ZDA, ki sodijo med najperspektivnejše trge za našo državo. Že oktobra v Sloveniji pričakujemo delegacijo Američanov, cilj pa je pridobiti kakovostne visokotehnološke naložbe.

Maja Derčar, Radio Slovenija