Poteza perzijske države bo še dodatno otežila poslovanje na že tako zasičenem trgu z nafto, zaradi česar je črnemu zlati v preteklih dneh padla cena. Foto: Reuters
Poteza perzijske države bo še dodatno otežila poslovanje na že tako zasičenem trgu z nafto, zaradi česar je črnemu zlati v preteklih dneh padla cena. Foto: Reuters

Potem ko je Zahod proti Teheranu odpravil sankcije, ki jih je uvedel zaradi njegovega jedrskega programa, je Iran naznanil, da bo črpanje nafte povečal za 500.000 159-litrskih sodov dnevno. Zangeneh je dejal, da potrebuje Iran okoli 200 milijard ameriških dolarjev investicij, da bo obudil svojo naftno industrijo.

Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) ne želi zmanjšati črpanja, januarja je kljub padcem cen še okrepila črpanje nafte, in sicer za 131.000 sodov dnevno. Članice kartela so januarja načrpale 32,3 milijona 159-litrskih sodov dnevno, kar je 1,8 milijona sodov dnevno nad načrti za prvo četrtletje.

Za 159-litrski sod nafte je bilo treba julija 2014 odšteti še več kot 100 dolarjev, januarja letos pa je bil vreden manj kot 28 dolarjev. Cene so se nato zvišale na 35 dolarjev, trenutno pa se gibljejo pod 33 dolarji.

Črpanje nafte v državah, ki niso članice kartela, bo po ocenah letos upadlo za 70.000 sodov dnevno. Analitiki v organizaciji menijo, da zdajšnje nizke cene nafte, ki vztrajajo pri večletnem dnu, ne bodo spodbudile gospodarske rasti, temveč bodo pri tem igrale zaviralno vlogo, je poročal STA.

"Podpiramo kakršno koli obliko dialoga in sodelovanja s članicami OPEC-a, med njimi tudi s Savdsko Arabijo," je po poročanju Al Džazire dejal Bijan Zangeneh, ki je že januarja govoril o tem, da so presežne vrednosti nafte na trgu politično motivirane: "Če bi obstajala močna politična volja, bi bile cene nafte znova uravnotežene v dobrem tednu."

OPEC je mednarodno interesno združenje najpomembnejših izvoznic nafte, ki je bilo ustanovljeno leta 1960 v Bagdadu, sedež pa ima na Dunaju. Države, ki so včlanjene v organizacijo, so: Alžirija, Libija, Nigerija, Gabon, Iran, Irak, Kuvajt, Katar, Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Venezuela, Ekvador in Indonezija.