Je reševanje Merkurja sploh smiselno? Foto: BoBo
Je reševanje Merkurja sploh smiselno? Foto: BoBo

Izpolnitev navedenih pogojev družbi po njihovih besedah omogoča, da nadaljuje postopek ponovne prisilne poravnave, načrt finančnega prestrukturiranja pa ostaja nespremenjen, so zatrdili v družbi. "S tem so postavljeni temelji, ki omogočajo uspešno nadaljevanje poslovanja zdravega jedra Merkurja in ohranitev več kot 1.600 delovnih mest," so še zapisali v Merkurju. V kapital Merkurja nepremičnin bodo banke, vključno z Deželno banko Slovenije (DBS), skupno pretvorile najmanj 46,5 milijona evrov.

Podpis dogovora o reprogramu posojil, prenesenih na Merkur nepremičnine, je po pisanju nekaterih časopisov visel v zraku, saj svojega podpisa ni želel prispevati DBS. Ta naj bi ocenjeval, da bi svoje terjatve bolje poplačal s prodajo zalog, ki jih je Merkur uporabil kot zavarovanje.

Stari Merkur gre v stečaj
V Merkurju so v današnjem sporočilu za javnost zapisali, da se "uprava zahvaljuje Gorenjski banki in Družbi za upravljanje terjatev bank za njuno vlogo v postopku usklajevanja vseh dogovorov". Spletni Dnevnik pa medtem piše, da bosta ravno ti dve po neuradnih informacijah v celoti pokrili prispevek DBS-ja v znesku 600.000 evrov. DBS-ju naj bi namreč izdali neke vrste garancijo, s katero naj bi mu jamčili vračilo njegovih posojil.

Sanacija Merkurja poleg novega dogovora o poplačilu terjatev, ki so bile predmet prve prisilne poravnave, predvideva izčlenitev dela podjetja z ustanovitvijo dveh novih družb - Merkur trgovina in Merkur nepremičnine, medtem ko bi šlo ogrodje starega Merkurja v stečaj.

Ob tem spletni portal finance.si piše, da se poraja vprašanje smiselnosti nove prisilne poravnave, saj ima matična družba Merkur še 250 milijonov evrov najetih posojil, skupina pa 450 milijonov evrov, vzdržnih pa bi bilo le 30 odstotkov tega dolga.