Gregor Planteu bo kot izredni član uprave bdel nad posli Agrokorja, ki bi lahko škodovali Mercatorju. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Gregor Planteu bo kot izredni član uprave bdel nad posli Agrokorja, ki bi lahko škodovali Mercatorju. Foto: MMC/Televizija Slovenija

Mercator opredeljuje kot družbo sistemskega pomena.

Na podlagi tega zakona lahko država v Mercatorju kot družbi sistemskega pomena imenuje izrednega člana uprave. Lastnik Mercatorja, hrvaški koncern Agrokor, je v postopku zaradi insolventnosti. Planteu bo pristojen le za posle z Agrokorjem in z njim povezanimi družbami. Kot določa zakon, bodo člani uprave in izredni član uprave odločitve glede vodenja teh poslov sprejemali soglasno.

Planteu bo svoje delo v upravi Mercatorja lahko začel po objavi imenovanja v sodnem registru. Po zakonu sodišče izrednega člana uprave v sodni register vpiše po uradni dolžnosti po hitrem postopku. Vlada je ocenila, da je njegovo imenovanje nujno, da se prepreči morebitno negativno vplivanje Agrokorja kot večinskega lastnika na Mercator.

Počivalšek: Planteu ima ustrezne izkušnje
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je ob sprejemu sklepa na vladi povedal, da je bil Planteu izbran na podlagi strokovnih izkušenj, saj ima znanje s področja upravljanja korporativnih financ, finančnega prestrukturiranja in uvajanja nadzornih sistemov. Planteu je med drugim deloval v multinacionalki Maersk in nazadnje v Rokometnem klubu Celje Pivovarna Laško.

Ukrep imenovanja izrednega člana uprave je po ministrovih besedah preventiven, saj da "obstaja resna ogroženost glede sposobnosti povrnitve prikrajšanja, ki bi lahko bilo posledica navodil večinskega lastnika". Po oceni vlade javna korist ohranitve delovnih mest v tem primeru presega interese večinskega lastnika. Hkrati bodo preprečili negativne posledice za poslovanje Mercatorja, je še dejal minister.