Kovačič naj bi čakal na eksplicitno odobritev Janeza Janše, ki je takrat vodil slovensko vlado. Foto: BoBo
Kovačič naj bi čakal na eksplicitno odobritev Janeza Janše, ki je takrat vodil slovensko vlado. Foto: BoBo

V letih 2006 in 2007 je NKBM odobril 60-milijonsko posojilo svoji hčerinski družbi KBM Projekt za nakup projektnih družb oziroma zemljišč na Hrvaškem. Na prvi pogled posel kot vsak drug, če ne bi potekal tudi po elektronski pošti med takratnim predsednikom uprave NKBM-ja Matjažem Kovačičem in takratnim predsednikom vlade, Janezom Janšo.

Po naših informacijah je Kovačič Janšo obveščal o poslovnih odločitvah banke v zvezi s hrvaškim poslom, korespondenca med njima pa je potekala po elektronski pošti, ki pa je Kovačič ni pošiljal na Janšev vladni naslov, ampak na njegov strankarski, SDS-ov elektronski naslov, od koder je tudi prejel Janševe dogovore.
Posel mimo vseh pristojnih organov
V teh dopisih Kovačič Janši med drugim pojasnjuje, da bo celotno 60-milijonsko posojilno transakcijo za nakup hrvaških zemljišč izpeljal mimo vseh nadzornih in drugih bančnih organov, v strogi tajnosti, in mu sporoča, da je denar treba čim prej spraviti na Hrvaško in da za to potrebuje čim prejšnje njegovo, torej Janševo soglasje.

Vlogo posrednika med njima je očitno odigral Borut Petek, tedanji član Janševega kabineta. Večina elektronske pošte, razen tiste z oznako strogo zaupno, je bila namreč naslovljena tudi nanj. Z Janezom Janšo so pred dobrim mesecem opravili razgovor preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada, ne kot z osumljencem, ampak kot pričo. V Nacionalnem preiskovalnem uradu pravijo, da s tožilstvom zadeve preiskujejo.
Kako je denar prišel v Švico?
V hrvaškem poslu je po ugotovitvah preiskovalcev poniknilo 28 milijonov evrov, NKBM pa je bil močno oškodovan, saj je bila na koncu vrednost spornih zemljišč, s katerimi je bilo posojilo zavarovano, polovico manjša od odobrenega posojila. Kako in zakaj je pet milijonov evrov končalo na švicarski banki Credit Suiisse, preiskovalci še ugotavljajo.

Matjaž Kovačič za komentar ni bil dosegljiv, tudi Boruta Petka nismo priklicali. Iz SDS-a pa odgovarjajo: da stvari prihajajo na dan pred evropskimi volitvami in da je namen takšnih zgodb jasen. Trditev o dopisih med Kovačičem in Janšo glede odobritve 60-milijonske transakcije mimo nadzornih organov in s soglasjem predsednika vlade, pa da je izmišljena.

V Credit Suisse tudi slovenski milijoni
V Credit Suisse tudi slovenski milijoni