Voditelji evropskih držav zasedajo v Bruslju. Foto: STA
Voditelji evropskih držav zasedajo v Bruslju. Foto: STA
Janša optimistično o prodaji obveznic
Bo minister Šušteršič nabral milijardo in pol?

"Časa ni veliko. Vidimo, kakšne so razmere v bančnem sektorju, v številnih državah, žal tudi v Sloveniji, zato so potrebne hitre odločitve," je danes ob prihodu na vrh EU-ja v Bruslju poudaril premier Janez Janša.

S tem je neformalno razodel, da je Slovenija v taboru držav pod vodstvom Francije, ki se zavzemajo za vzpostavitev skupnega bančnega nadzora do konca leta. Tokratni vrh EU-ja pa po njegovih besedah ne bo toliko odločal o korakih, kot o usmeritvah. "Zelo konkretne odločitve lahko torej pričakujemo decembra," je dodal Janša.

"Drugače pa, EU ima eno valuto, to je evro. Evro ima en proračun, eno večletno finančno perspektivo in teh institucij nima smisla podvajati in se seveda tudi ne bodo," je še menil slovenski premier.

Glede obveznic dobro kaže
"Ne vemo še, kakšen bo rezultat, za zdaj pa kaže kar dobro," je glede prizadevanj Slovenije za izdajo dolarskih obveznic povedal Janša. Slovenija še letos načrtuje izdajo nove državne obveznice, a tokrat na dolarskem in ne evrskem trgu.

Banke BNP Paribas, Deutsche Bank in JP Morgan so sicer v ponedeljek začele predstavljati Slovenijo investitorjem v finančnih središčih v ZDA in Veliki Britaniji. V teh predstavitvenih srečanjih pa sodeluje tudi finančni minister Janez Šušteršič, ki je ocenil, da Slovenija cilja na izdajo v vrednosti 1,5 milijarde dolarjev.

Slovenija zaradi pritiska finančnih trgov letos še ni izdala obveznic in se je večinoma zadolževala pri domačih bankah le s kratkoročnimi instrumenti. Trenutno je zahtevana donosnost na slovenske državne obveznice na sekundarnem trgu znova pod šestimi odstotki. Na elektronski borzi MTS je pri 5,86 odstotka.

Obrestna mera bo okoli šest odstotkov
Po poročanju tiskovne agencije Reuters, ki se sklicuje na vire iz omenjenih bank, naj bi Slovenija kot izhodiščno ceno zadolževanja omenjala obrestno mero malenkost nad šestimi odstotki.

Pred časom je Reuters omenjal, da bi utegnili vlagatelji na dolarskem trgu zaradi nepoznavanja Slovenije zahtevati pribitek na trenutno zahtevano donosnost na slovenske desetletne obveznice.

Zdajšnje Šušteršičeve predstavitve Slovenije pa so namenjene prav izboljšanju poznavanja naše države. Sicer pa je finančni minister zagotovil, da ima vlada v primeru neuspeha glede dolarskih obveznic rezervni scenarij.

V Bruslju ne bo razprave o Ljubljanski banki
Premier Janša je v Bruslju tudi odgovoril na vprašanje, ali se bo ob robu vrha EU-ja v Bruslju s hrvaškim kolegom Zoranom Milanovićem pogovarjal o LB-ju in ali bo Slovenija s pogoji za ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe vztrajala do konca.

"Kot veste, pogovori o tej temi potekajo na drugih ravneh. Za zdaj ni te potrebe, da se vključi vladna raven neposredno, če pa takšna iniciativa bo, bo pa seveda beseda tekla lahko tudi o tem," je odgovoril Janša.

Janša optimistično o prodaji obveznic
Bo minister Šušteršič nabral milijardo in pol?