Letos je načrtovani primanjkljaj najmanjši od začetka krize. Foto: Reuters
Letos je načrtovani primanjkljaj najmanjši od začetka krize. Foto: Reuters

imel januarja nekaj manj kot milijon evrov primanjkljaja. Lani je znašal 1,28 milijarde evrov, za letos pa je načrtovan pri okoli 893 milijonih evrov, oz. najmanj od začetka krize.

Natančneje se je primanjkljaj januarja ustavil pri malo manj kot 961.000 evrih, potem ko je decembra znašal skoraj 396 milijonov evrov. Januarja lani je bil krepko večji, saj se je ustavil pri 142,5 milijona evrih.

Lani smo po podatkih finančnega ministrstva porabili malo manj kot 1,28 milijarde evrov več, kot smo imeli na voljo, letos pa je primanjkljaj proračuna načrtovan v znesku 893,3 milijona evrov.

Prihodki proračuna so januarja dosegli nekaj manj kot 750 milijonov evrov, kar je okoli 21 milijonov evrov več kot decembra in skoraj 34 milijonov evrov več kot januarja lani. Lani so bili skupni prihodki proračuna višji samo v treh mesecih. V celotnem letu 2015 so se prihodki ustavili pri 8,52 milijarde evrov, za letos pa so načrtovani pri 8,7 milijarde evrov.

Letos pričakujejo več davkov
Prilivi od davkov od prihodkov so bili januarja 620,5 milijona evrov, kar je 22 milijonov evrov več kot decembra in 28,5 milijona evrov manj kot januarja lani. V celotnem lanskem letu so davčni prihodki dosegli nekaj več kot sedem milijard evrov, za letos pa so načrtovani pri nekaj manj kot 7,2 milijarde evrov.

Proračunski odhodki so bili januarja pri 750,9 milijona evrov, kar je okoli 374 milijonov evrov manj kot decembra in skoraj 108 milijonov evrov manj kot januarja lani. V celotnem letu 2015 so se odhodki ustavili pri 9,8 milijarde evrov, za letos pa so načrtovani pri nekaj več kot 9,5 milijarde evrov.

Še vedno pa se ni zmanjšal pritisk plačila obresti, saj bomo tudi letos zanje odšteli nekaj več kot milijardo evrov oz. približno toliko kot lani.