Pri trgovanju z državami zunaj EU-ja je Slovenija julija dosegla rekordno mesečno vrednost izvoza. Foto: Reuters
Pri trgovanju z državami zunaj EU-ja je Slovenija julija dosegla rekordno mesečno vrednost izvoza. Foto: Reuters

V letni primerjavi se je julija izvoz okrepil za 46,3 odstotka na 3,96 milijarde evrov. Uvoz se je julija povečal za 16,4 odstotka na 3,025 milijarde evrov. Presežek v blagovni menjavi s tujino je bil julija z 937 milijoni evrov najvišji mesečni presežek v zadnjih dvajsetih letih. Največji del tega presežka je bil presežek, ustvarjen v trgovanju z državami zunaj EU-ja. Pokritost uvoza z izvozom je bila julija 131-odstotna.

Pri trgovanju z državami zunaj EU-ja je Slovenija julija izmerila rekordno mesečno vrednost izvoza (1,752 milijarde evrov). Izvoz v letošnjem juliju je bil od izvoza v lanskem višji za 185,4 odstotka. V sedemmesečju je presežek znašal 945,6 milijona evrov. Pokritost uvoza z izvozom je bila v tem obdobju 104,8-odstotna.

Nemčija je po junijskem osemodstotnem padcu izvoza julija nepričakovano izmerila njegovo rast. Skupna vrednost izvoženih dobrin je dosegla 115,2 milijarde evrov, kar je 0,7 odstotka več kot junija in 3,8 odstotka več kot julija lani, kažejo podatki državnega statističnega urada Destatis. Analitiki, ki so na mesečni ravni napovedovali 0,8-odstotni padec, rast izvoza vidijo kot pomemben pozitivni podatek v luči vse več znakov bližajoče se recesije.

Tudi slovenski uvoz iz te skupine držav se je julija letos glede na lanski julij zvišal, vendar v manjši meri (za 62,3 odstotka na 864,4 milijona evrov). Pri trgovanju s to skupino držav je tako Slovenija zaradi precej večje rasti izvoza kot uvoza v juliju ustvarila presežek v vrednosti 887,4 milijona evrov.

Tudi pri trgovanju z državami članicami EU-ja je Slovenija julija na obeh straneh blagovne menjave s tujino izkazovala rast. V te države je izvozila za 5,6 odstotka več blaga kot julija lani, iz teh držav pa je uvozila za 4,6 odstotka več blaga kot julija lani.

Izvoženo blago je bilo vredno 2,21 milijarde evrov, uvoženo blago pa 2,16 milijarde evrov. Tudi s to skupino držav je Slovenija ustvarila največji julijski presežek v zadnjih dvajsetih letih; znašal je 49,7 milijona evrov.