Država ima na voljo le še 103 milijone evrov, preden doseže zastavljeno mejo primanjkljaja. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Država ima na voljo le še 103 milijone evrov, preden doseže zastavljeno mejo primanjkljaja. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Skupno znaša primanjkljaj po sedmih mesecih 969 milijonov evrov in mu manjka le še 103 milijone evrov, preden bo dosegel 1,072 milijarde evrov, kolikor naj bi znašal ob koncu leta.

Prihodki države so bili julija s 603 milijoni evrov za skoraj 69 milijonov nižji kot junija, ko je država imela višje prilive od dohodnine in evropskih sredstev. Prihodki so bili tako za 43,2 milijona evrov nižji od načrtovanih, davkov pa je bilo za 25 milijonov evrov davkov manj od načrtov.

Razlog za to je bil poračun dohodnine. Vračila iz proračuna so julija zato znašala 130,9 milijona evrov. Davki na blago in storitve pa so se skladali z načrti in so bili v primerjavi z junijem višji za 163,5 milijona evrov.
Država bolj varčna kot je bilo načrtovano
Proračunski odhodki so bili kljub zakonu za uravnoteženje javnih financ s skoraj 723 milijoni evrov za skoraj 48 milijonov evrov višji od junijskih in za 75 milijonov evrov višji od majskih, a vseeno 50,4 milijona evrov manjši od načrtovanih in za polovico nižji od povprečja v prvih štirih mesecih leta.
Do konca junija je bilo realiziranih za 3,8 milijarde evrov prihodkov (47,6 odstotka rebalansa) in 4,6 milijarde evrov odhodkov (51,4 odstotka rebalansa).