Dva meseca zapored je državi uspelo ne povečati proračunske luknje. Foto: EPA
Dva meseca zapored je državi uspelo ne povečati proračunske luknje. Foto: EPA


Letošnji proračun sicer predvideva nekaj več kot milijardo evrov primanjkljaja, kar pomeni, da je primanjkljaj do konca maja dosegel že skoraj 70 odstotkov načrtovanega letnega. V celotnem letu 2013 je primanjkljaj znašal skoraj 1,54 milijarde evrov.

V proračun se je v polletju nateklo nekaj več kot 4,16 milijarde evrov (lani malo manj kot 3,53 milijarde evrov). Od tega je davkov za 3,27 milijarde evrov, kar je nekoliko več kot 400 milijonov evrov več kot v istem obdobju lani. Najpomembnejši davčni priliv je še vedno DDV (2,44 milijarde evrov), kar je 200 milijonov evrov več kot pred letom dni.

Od davkov na dohodek in dobiček, kot sta dohodnina in davek od prihodka pravnih oseb, je država v letošnjem polletju v proračunu zbrala malo manj kot 725,8 milijona evrov, v lanskem pa nekaj pod 524,3 milijona.

Nedavčni prihodki, kjer sta najpomembnejši postavki dohodki od dividend in preostalega premoženja, so se v letošnjih šestih mesecih ustavili pri 475,4 milijona evrov, v lanskem polletju pa pri 257,5 milijona.

V državni proračun se je iz bruseljske blagajne v obdobju od januarja do junija nateklo malo manj kot 395,5 milijona evrov, kar je približno toliko kot v istem obdobju lani. Po rebalansu naj bi se iz evropskega v slovenski proračun letos vrnilo skoraj 1,2 milijarde evrov, potem ko se je lani skoraj 934 milijonov evrov.

666 milijonov za obresti
Državi očitno ni uspelo najbolje zajeziti porabe, saj se je na medletni ravni povečala za 40 milijonov evrov, na dobrih 4,85 milijarde evrov. Veliko proračunsko breme pa so po letih rasti javnega dolga postale obresti. V prvem polletju je država za plačila obresti skupno odštela že 666,5 milijona evrov, kar je skoraj 10 odstotkov več kot v istem obdobju lani.

Letos naj bi skupna odplačila obresti dosegla skoraj 940 milijonov evrov in primanjkljaj je zaradi tega precej višji. Brez plačil obresti bi bilo v proračunu ob koncu polletja 76,4 milijona evrov presežka.

Bratuškova zanika "bolj prazno" državno blagajno
Premierka Alenka Bratušek pa je zavrnila namige, da ustavitev izvrševanja proračuna pomeni, da je državna blagajna bolj prazna, kot se je pričakovalo, da bo. "Veste pa, da je treba pokriti kar nekaj obveznosti, ki jih določeni ministri v finančnem načrtu niso zagotovili," je poudarila.

Prav zato bo, kot je napovedala, o tem že v četrtek govorila s finančnim ministrom Urošem Čuferjem. Ta je namreč "s sklepom vlade dobil navodilo, da mora najti rešitev in zagotoviti sredstva za železnice, cestno infrastrukturo in vse to, kar se zdaj dogaja."