Gospodarstvo

Poudarki

  • Pomembno navezovanje stikov
  • Obrtniki pričakujejo boljše pogoje za razvoj
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 16 glasov Ocenite to novico!
Premier Miro Cerar
"Veseli me, da sejem prosperira, tako v korist gospodarstvenikov, Celja in okolice," je dejal premier Cerar, ko si je "vznemirjen" ogledal sejmišče. Foto: BoBo
       Občutek imam, da si nekateri pristojni sploh ne želijo uspešnega in naprednega gospodarstva, temveč zgolj krpanja močno načetih lukenj."       
 Branko Meh (OZS)
Malo gospodarstvo predstavlja kar 99 odstotkov vseh registriranih podjetij v Sloveniji in zaposluje več kot polovico vseh zaposlenih v gospodarstvu oz. 230.000 ljudi.
Celjski sejem
Številni obrtniki in podjetniki prav na celjskem sejmu iščejo pot iz krize. Foto: BoBo
VIDEO
Odprli obrtni sejem v Celju
VIDEO
Cerar odprl MOS

Dodaj v

"K zvišani rasti smo zagotovo največ pripomogli prav obrtniki in podjetniki"

Celjski sejem: navezovanje podjetniških stikov in iskanje poti iz krize
13. september 2016 ob 07:47,
zadnji poseg: 13. september 2016 ob 19:36
Celje - MMC RTV SLO, Radio Slovenija, STA

Svoja vrata je odprl 49. mednarodni sejem obrti in podjetnosti (MOS), na katerem se predstavlja več kot 1.500 razstavljavcev iz 35 držav, obenem pa organizatorji pripravljajo številna srečanja in okrogle mize.

Rekordna udeležba tujih razstavljavcev - letos tudi Kitajcev - in vračanje številnih domačih podjetij na sejem, potrjujeta, da gospodarska kriza vendarle popušča, je v pogovoru z Miranom Korošcem za Radio Slovenija dejal izvršni direktor celjske sejemske hiše Robert Otorepec. "V tistih panogah, ki bolj prosperirajo, je tudi večji obisk. Tam, kjer se še vedno srečujejo s težavami, je malo manjši - recimo na področju gradbeništva. Na nekaterih drugih področjih pa v zadnjih letih opažamo že precej večji interes razstavljavcev."

Največjo skupinsko predstavitev znova pripravlja Kitajska, poleg nje pa se predstavljajo še Hrvaška, Indija, Srbija, Tajvan, Venezuela, pa tudi Kanada in Velika Britanija ter prvič še Ukrajina.

Pomembno navezovanje stikov
Številni naši obrtniki in podjetniki na celjskem sejmu iščejo pot iz krize, pravi predsednik njihove zbornice Branko Meh. "Predvsem je pa pomembno, da se naši obrtniki srečujejo s stanovskimi partnerji iz domačih in tujih podjetij, z njimi navezujejo stike in s tem tudi posle. In to je tisto, kar je izredno pomembno na tem sejmu," je poudaril. Odpiranju novih trgov pa bodo namenjena tudi številna medzbornična in mednarodna poslovna srečanja ter petkov tradicionalni dan gospodarske diplomacije.

Pričakujejo boljše pogoje
Obrtniki in mali podjetniki, ki zaposlujejo 230.000 ljudi ali polovico vseh v slovenskem gospodarstvu, pa pričakujejo kaj učinka tudi od srečanj s predstavniki vlade, ki si bodo do nedelje podajali kljuke na celjskem sejmišču. Branko Meh ob tem izpostavlja težave: "Nova delovnopravna zakonodaja, vajeniški sistem, davčna reforma, ki ni v korist obrtništvu in podjetništvu. Mi ne želimo nič drugega, samo boljše pogoje v malem gospodarstvu, da bomo lažje zaposlovali in lažje razvijali svoja podjetja. In želimo si, da bi vlada to razumela."

Na MOS-u se bo letos celovito in prvič v tako velikem obsegu predstavilo gospodarsko ministrstvo, ki bo dnevno pripravljalo pogovore z uspešnimi slovenskimi podjetji in predstavljalo primere dobre prakse vstopov na nove trge s pomočjo države. Stojnico gospodarskega ministrstva si je ogledal tudi premier Miro Cerar, ki je sejem odprl.

Cerar miril gospodarstvenike
V svojem nagovoru je gospodarstvenike opomnil, da se trenutne gospodarske razmere izboljšujejo, in zatrdil, da je vlada pripravljena prisluhniti gospodarstvu. "Krepimo podporo gospodarstvu, se pa zavedam, da ni nikoli dovolj. Vlada posluša in se trudi, tako bomo tudi nadaljevali," je med drugim dejal gospodarstvenikom in dodal, da so ta hip potrebni razvoj, nadaljnja posodobitev in odprtost, za kar si bo, kot pravi, skupaj z ministri in drugimi absolutno prizadeval. Pri tem pa je opozoril, da mora kot predsednik vlade gledati na vse segmente družbe.

Meh: Nelogičen neposluh vlade
Branko Meh
je to odgovoril, da je malo gospodarstvo sicer velikokrat slišano, a malokrat uslišano. Neposluh vlade se mu zdi nelogičen, saj, kot je dejal, če bo šlo dobro slovenskemu gospodarstvu, bo šlo dobro vsem prebivalcem Slovenije. Meh je spomnil, da gospodarstvo sicer okreva, da pa bo treba za dosego ciljev še pošteno zavihati rokave. "In tukaj ne moremo mimo tega, da smo k zvišani rasti zagotovo največ pripomogli prav obrtniki in podjetniki, ki predstavljamo kar 99 odstotkov vseh registriranih podjetij v Sloveniji in zaposlujemo več kot polovico vseh zaposlenih v gospodarstvu," je dejal.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
Ogroženi
# 13.09.2016 ob 07:59
Branko Meh bi zastonj vajenca, ki že nekaj zna in zmore in lahko nadomesti plačanega delavca.

Drugače bi bilo pa super, če bi imel delavca, ki si sam plačuje stroške poti na delo, malico, prispevke, delovno opremo in podobne bedarije. Predvsem pa, naj ostane 100.000 nezaposlenih, ki temu delavcu pridno zbijajo ceno in mu grozijo, da na njegovo delovno mesto v vrsti stoji sto prestrašenih in lačnih.

Drugače pa je Branko Meh za delavce in jih ima rad. :)
kolešček
# 13.09.2016 ob 10:02
celjlski sejem je na žalost daleč od tega, kar je bil. edina stvar, zaradi katere se splača tja so sejemski popusti za vrata, okna in jogije. da bi tja kdo prišel kupit kakšno mašino ali pa se zanimal za produkte ali pa sodelovanje.. resnih "strank" je 1-3%, ostalo so šolarji in penzionerji, ki nimajo kaj delati.
matori
# 13.09.2016 ob 14:25
Branko Meh bi zastonj vajenca, ki že nekaj zna in zmore in lahko nadomesti plačanega delavca.

ko smo ze pri vajencih - vecina nasih poslancev nima nikakrsnih izkusenj v politiki - mar jih ne bi prvi dve leti mandata obravnavali kot vajence,tako tudi placali,potem pa tisti ki se je priucil lahko ostane,ostali sposobnezi pa na trg dela
GORILA
# 13.09.2016 ob 13:25
"In tukaj ne moremo mimo dejstva, da smo k zvišani rasti zagotovo največ pripomogli prav obrtniki in podjetniki, ki predstavljamo kar 99 odstotkov vseh registriranih podjetij v Sloveniji in zaposlujemo več kot polovico vseh zaposlenih v gospodarstvu," je dejal.

...mene pa zanima, kakšna je definicija ''obrtnikov in podjetnikov''... oz. če je teh 99%, me prav zanima, kaj spada pod ostali 1%?
Suzuki
# 13.09.2016 ob 10:04
Obrtna zbornica je le še eden od številnih birokratskih sistemov, ki zagotavljajo ugodnosti izbranim in stroške ter nižji standard večini.
GORILA
# 13.09.2016 ob 09:58
@DREADLORD
...tako to je: najprej je bila tranzicija v nedogled, potem je bilo prilagajanje za evro v nedogled, sedaj bo pa še kriza v nedogled... do neke nove ''kuge'', ki bo pa ponovno v nedogled! Važno, da se jamra...
DREADLORD
# 13.09.2016 ob 08:44
Nekaj ne razumem. Še vedno je kriza? Ne rečem, država je veliko in visoko obdavčila, ampak vseeno, je še vedno kriza?
Coen
# 13.09.2016 ob 08:42
Ti sejmi so pa res brezvezni. Ja, bomo spodbudili podjetništvo tako, da mlade spodbudimo k aktivnemu iskanju podjetniških priložnosti, da jih aktiviramo v poslovno okolje, da najdemo stike in se povezujemo z ostalimi podjetniki na domačih in tujih trgih ter da ustvarimo več delovnih mest in s tem zmanjšamo stopnjo brezposelnosti v državi.

Vse lepo in prav, ampak KAKO bi pa vse to dosegli, pa ne duha ne sluha. Ne pravim, obstajajo nekateri, ki dejansko vedo, kaj delajo, ampak večina jih pa prodaja meglo in misli, da če zna obračati besede, da je pa kandidat za podjetnika leta.
hitrostrelka
# 14.09.2016 ob 10:40
Najbolje je v nedeljo popoldan zadnji dan sejma, ko je čistka.
Follow Me
# 14.09.2016 ob 07:51
Baje če si član obrtne zbornice in plačujem mesečno ... ti pripadajo 2 karti za ta sejem :)
ReciBobuBob
# 14.09.2016 ob 05:10
Cirkus.
galoper
# 13.09.2016 ob 21:02
Kolikšen je vpliv gradnje mošeje na izračun rezultata?
AM
# 13.09.2016 ob 12:43
"K zvišani rasti zagotovo največ pripomogli prav obrtniki in podjetniki"

Sedaj pa sledi nova akcija obrtne zbornice in javno godrnjanje, kako visoki so davki in prispevki.
Grešnica
# 14.09.2016 ob 13:37
Cerar se s svojo izjavo dobesedno dela norca iz vprežnih konjev, ki EDINI vlečejo Slovenijo iz d*eka.
In vsi, ki tulijo, da krize ni več, naj pogledajo gospodarsko rast višegrajskih držav. Kje je Slovenija? Tulijo seveda tisti v JS, ki posledic krize na svojem hrbtu nikoli niso občutili. Oni lahko štrajkajo, zasebni sektor pa težko!
Kazalo