"Veseli me, da sejem prosperira, tako v korist gospodarstvenikov, Celja in okolice," je dejal premier Cerar, ko si je "vznemirjen" ogledal sejmišče. Foto: BoBo

Občutek imam, da si nekateri pristojni sploh ne želijo uspešnega in naprednega gospodarstva, temveč zgolj krpanja močno načetih lukenj."

Branko Meh (OZS)

Malo gospodarstvo predstavlja kar 99 odstotkov vseh registriranih podjetij v Sloveniji in zaposluje več kot polovico vseh zaposlenih v gospodarstvu oz. 230.000 ljudi.

Celjski sejem
Številni obrtniki in podjetniki prav na celjskem sejmu iščejo pot iz krize. Foto: BoBo
Odprli obrtni sejem v Celju
Cerar odprl MOS

Rekordna udeležba tujih razstavljavcev - letos tudi Kitajcev - in vračanje številnih domačih podjetij na sejem, potrjujeta, da gospodarska kriza vendarle popušča, je v pogovoru z Miranom Korošcem za Radio Slovenija dejal izvršni direktor celjske sejemske hiše Robert Otorepec. "V tistih panogah, ki bolj prosperirajo, je tudi večji obisk. Tam, kjer se še vedno srečujejo s težavami, je malo manjši - recimo na področju gradbeništva. Na nekaterih drugih področjih pa v zadnjih letih opažamo že precej večji interes razstavljavcev."

Največjo skupinsko predstavitev znova pripravlja Kitajska, poleg nje pa se predstavljajo še Hrvaška, Indija, Srbija, Tajvan, Venezuela, pa tudi Kanada in Velika Britanija ter prvič še Ukrajina.

Pomembno navezovanje stikov
Številni naši obrtniki in podjetniki na celjskem sejmu iščejo pot iz krize, pravi predsednik njihove zbornice Branko Meh. "Predvsem je pa pomembno, da se naši obrtniki srečujejo s stanovskimi partnerji iz domačih in tujih podjetij, z njimi navezujejo stike in s tem tudi posle. In to je tisto, kar je izredno pomembno na tem sejmu," je poudaril. Odpiranju novih trgov pa bodo namenjena tudi številna medzbornična in mednarodna poslovna srečanja ter petkov tradicionalni dan gospodarske diplomacije.

Pričakujejo boljše pogoje
Obrtniki in mali podjetniki, ki zaposlujejo 230.000 ljudi ali polovico vseh v slovenskem gospodarstvu, pa pričakujejo kaj učinka tudi od srečanj s predstavniki vlade, ki si bodo do nedelje podajali kljuke na celjskem sejmišču. Branko Meh ob tem izpostavlja težave: "Nova delovnopravna zakonodaja, vajeniški sistem, davčna reforma, ki ni v korist obrtništvu in podjetništvu. Mi ne želimo nič drugega, samo boljše pogoje v malem gospodarstvu, da bomo lažje zaposlovali in lažje razvijali svoja podjetja. In želimo si, da bi vlada to razumela."

Na MOS-u se bo letos celovito in prvič v tako velikem obsegu predstavilo gospodarsko ministrstvo, ki bo dnevno pripravljalo pogovore z uspešnimi slovenskimi podjetji in predstavljalo primere dobre prakse vstopov na nove trge s pomočjo države. Stojnico gospodarskega ministrstva si je ogledal tudi premier Miro Cerar, ki je sejem odprl.

Cerar miril gospodarstvenike
V svojem nagovoru je gospodarstvenike opomnil, da se trenutne gospodarske razmere izboljšujejo, in zatrdil, da je vlada pripravljena prisluhniti gospodarstvu. "Krepimo podporo gospodarstvu, se pa zavedam, da ni nikoli dovolj. Vlada posluša in se trudi, tako bomo tudi nadaljevali," je med drugim dejal gospodarstvenikom in dodal, da so ta hip potrebni razvoj, nadaljnja posodobitev in odprtost, za kar si bo, kot pravi, skupaj z ministri in drugimi absolutno prizadeval. Pri tem pa je opozoril, da mora kot predsednik vlade gledati na vse segmente družbe.

Meh: Nelogičen neposluh vlade
Branko Meh
je to odgovoril, da je malo gospodarstvo sicer velikokrat slišano, a malokrat uslišano. Neposluh vlade se mu zdi nelogičen, saj, kot je dejal, če bo šlo dobro slovenskemu gospodarstvu, bo šlo dobro vsem prebivalcem Slovenije. Meh je spomnil, da gospodarstvo sicer okreva, da pa bo treba za dosego ciljev še pošteno zavihati rokave. "In tukaj ne moremo mimo tega, da smo k zvišani rasti zagotovo največ pripomogli prav obrtniki in podjetniki, ki predstavljamo kar 99 odstotkov vseh registriranih podjetij v Sloveniji in zaposlujemo več kot polovico vseh zaposlenih v gospodarstvu," je dejal.

Občutek imam, da si nekateri pristojni sploh ne želijo uspešnega in naprednega gospodarstva, temveč zgolj krpanja močno načetih lukenj."

Branko Meh (OZS)

Malo gospodarstvo predstavlja kar 99 odstotkov vseh registriranih podjetij v Sloveniji in zaposluje več kot polovico vseh zaposlenih v gospodarstvu oz. 230.000 ljudi.

Odprli obrtni sejem v Celju
Cerar odprl MOS