Država plačuje visoke mesečne zneske za vzdrževanje. Foto: EPA
Država plačuje visoke mesečne zneske za vzdrževanje. Foto: EPA
Kaj država dobi od Santere?

Od vlade v zadnjem času predvsem poslušamo obljube o varčevanju pri nepotrebnih stroških, pogodbah, ki jih je po ministrstvih na kupe. Na TV Dnevniku so že razkrili, da notranje ministrstvo že nekaj let zasebnemu podjetju plačuje 166 tisoč evrov na mesec za vzdrževanje komunikacijskega omrežja, prirejenega posebej za policijo in posebne službe države.

Novinar RTV-ja Rajko Gerič je tokrat skušal pri izvajalcu Santeri, ki pobira velik denar davkoplačevalcev, ugotoviti, kaj za ta denar počnejo in seveda ali bi bilo lahko vse skupaj tudi veliko ceneje.

Dva milijona letno
Prostori podjetja Santera v Grosupljem niso nič posebnega, sistemskega centra zaradi varnosti niso smeli posneti, spominja pa na katero koli tehnologijo informacijskega podjetja. Santera od ministrstva za nadzor sistema, ki je v lasti ministrstva, dobi skoraj dva milijona evrov na leto, vključeno je tudi vzdrževanje.

Ekipa si je ogledala tudi lokalno skladišče rezervnih delov za zagotavljanje odprave teh napak na terenu. "Skladišče res imajo, na nekaj kvadratnih metrih, na policah pa oprema, za katero težko rečemo, da po vrednosti sega v stotisoče evrov. Več bi je našli v marsikaterem računalniškem servisu," poroča novinar.

Precej ceneje, če bi jih na MNZ-ju zaposlili sami
V Santeri za MNZ dela 11 informatikov ali elektrotehnikov z višjo ali visokošolsko izobrazbo. Te usposobijo v šestih mesecih, povprečno pa na mesec izdajo 40 delovnih nalogov na mesec za vzdrževanja komunikacijskega omrežja.

Če bi država zaposlila 11 informatikov s plačo ministra, ki je zdaj zanesljivo nimajo, bi porabili 60 tisoč evrov mesečno in ostal bi več kot milijon evrov na leto za vzdrževanje in rezervne dele, ki stanejo od nekaj sto do nekaj tisoč evrov, na sistemu pa jih ne menjajo ravno pogosto. Na ministrstvu se do zdaj še niso vprašali o tej možnosti.

Kaj država dobi od Santere?