Tajna pogajanja o TTIP-u trajajo tri leta in so med evropsko javnostjo naletela na številne kritike in pozive k prekinitvi pogajanj. Foto: Reuters
Tajna pogajanja o TTIP-u trajajo tri leta in so med evropsko javnostjo naletela na številne kritike in pozive k prekinitvi pogajanj. Foto: Reuters
Pri glavnih vprašanjih TTIP-a, kot je dostop do trgov, so še vedno velike razlike. Foto: Reuters
Francija bo pozvala k ustavitvi pogajanj o TTIP-u

Evropska unija in ZDA si bodo morale še naprej prizadevati, da bodo dosegle dogovor o standardih in postopku za prostotrgovinski dogovor, čeprav je po teh letih pogajanj usoda TTIP-a negotova, je dejal nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier. Priznal je, da sta strani "daleč" od dogovora glede visokih standardov in postopkov, ki ga je uspelo EU-ju doseči v ločenem prostotrgovinskem dogovoru s Kanado CETA.

Evropska komisija se je v ponedeljek odzvala na izjavo nemškega ministra za gospodarstvo Sigmarja Gabriela, ki je dejal, da so pogovori med EU-jem in ZDA propadli, "saj se Evropejci nismo želeli ukloniti ameriškim zahtevam". Kot je dejal tiskovni predstavnik Komisije Margaritis Schinas, Evropska komisija v pogajanjih ugotavlja napredek, pogajanja pa da vstopajo v zadnjo fazo. Danes pa se je znova odzval Gabriel, ki je dejal: "Menim, da so Američani aktivno odstopili od TTIP-a, saj niso bili pripravljeni sklepati kompromisov. Ne vem, kako nam bi uspelo pogovore uspešno končati do konca leta."

"Američani ne dajo nič ali le drobtinice"
Zdaj pa je za nov zasuk poskrbela Francija. Francoska vlada bo naslednji mesec komisijo pozvala k ustavitvi pogajanj o trgovinskem sporazumu (TTIP), je napovedal državni sekretar na francoskem ministrstvu za trgovino Matthias Fekl. "V Franciji ni več politične podpore za pogajanja o prostotrgovinskem sporazumu med EU-jem in ZDA, zato bomo pozvali k ustavitvi pogajanj," je Fekl dejal za radio RMC. Dodal je, da se je v pogajanjih, ki jih v imenu članic Unije vodi Evropska komisija, tehtnica nagnila v korist Američanov.

"Američani ne dajo nič ali le drobtinice. Tako naj pogajanja med zavezniki ne bi potekala," je dejal Fekl in dodal, da je treba zdaj pogajanja končati, da bi jih lahko znova začeli na dobrih temeljih. Francija bo po njegovih besedah ustavitev pogajanj predlagala na srečanju ministrov, pristojnih za zunanjo trgovino, septembra v Bratislavi.

Hollande: Vsa stališča niso bila spoštovana
Podobno se je odzval francoski predsednik Francois Hollande, ki je dejal, da so "pogajanja zastala, niso bila spoštovana vsa stališča, stanje več kot očitno ni uravnoteženo," je dejal in dodal, da je malo možnosti, da bi bili končana še letos. Italijanski minister za trgovino in industrijo Carlo Calenda je nasprotno dejal, da so pogajanja obrodila sadove: "TTIP bo sklenjen. To je neizogibno." Tako Hollande kot Calenda pa sta se strinjala, da dogovor ne bo sklenjen pred iztekom mandata ameriškega predsednika Baracka Obame novembra letos.

Pogajanja o sporazumu, ki bi zadeval 800 milijonov ljudi in bi ustvaril največje prostotrgovinsko območje, trajajo tri leta. Julija je bil 14. krog pogajanj, na mizi pa so bila tri glavna področja TTIP-a, in sicer dostop do trga za evropska in ameriška podjetja, regulativno sodelovanje in svetovna trgovinska pravila. Kot so takrat sporočili, je prišlo do določenega napredka, a pri glavnih vprašanjih, kot je dostop do trgov, so še vedno velike razlike.

Francija bo pozvala k ustavitvi pogajanj o TTIP-u